Mardin, turist akınına uğruyor

Tarihi dokusu ve farklı kültürleri bünyesinde barındıran Mardin, turist akınına uğruyor. Her gün yerli yabancı onlarca otobüs kafilesinin uğrak yeri olan kentte yaşanan hareketlilik Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın yüzünü güldürdü.

Mardin, turist akınına uğruyor

Mardin inanç ve kültür turizmi bakımından dünyanın en eski ve en zengin kültürlere sahip olduğunu belirten Mardin Valisi Turhan Ayvaz, dünyanın dört bir yanından gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği şehrin artık Venedik ve Kudüs gibi önemli tarihi mekânlar gibi turist akınına uğradığını söyledi.

MARDİN'E TURİST AKINI

7 din ve 7 dilin konuşulduğu Mardin'de yaşanan hoşgörü ortamının kente gelen yerli yabancı turistlerin yoğun ilgisini çektiğini kaydeden Vali Ayvaz, "Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümde olan Mardin'in, ilkbaharla birlikte turist akınına uğraması esnafı da sevindirdi. Burada ezan ve çan sesi birbirine karışıyor. Kimse kimsenin inancına karışmıyor. Bunu gezide fark eden yerli ve yabancı turistler, döndüklerinde yakın akraba ve dostlarına bu farkı yansıtarak, bu yöndeki akışı süreklileştiriyor. Kenttin ekonomik çarkı dönüyor. Dünyada inanç ve kültür turizminin önemli merkezleri arasında yer alan Mardin'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayının artmasıyla birlikte, kentteki otellerde de doluluk oranı yüzde doksanlara ulaştı. Artık herkes evine mutlu bir şekilde ekmeğini aşını götürmek çabasına girdi." dedi.

DEĞİŞİM RÜZGARI YAŞANIYOR

Mardin artık bir değişim rüzgârı yaşandığına dikkat çeken Vali Ayvaz, "Bundan 10 yıl öncesine kadar terör belası yüzünden insanlarımız işsiz, başka illere göç ediyordu. Turizm adeta yoktu. 7 bin yıllık bir tarih terör yüzünden unutulmaya yüz tutmuştu. Ama çok şükür Mardin halkı buna izin vermedi. Elinin tersi ile bunu itti. Kabuğunu kırdı. 10 yıl içinde büyük bir değişim yaşandı. Turizm de patlama yaşandı. 2002 yılında Mardin’i 30 bin turist ziyaret ederken, bugün bir milyonu aşan turist sayısı var. Kentte iş adamları yatırımcılar yatırım yapmak için sırada bekliyor. Düşünün 7 yılda 25’e yakın butik otel 15’e yakın otel açıldı. Sadece iki yıl içinde 150 milyon dolar tutarında turizm yatırımı gerçekleşti. Önümüzdeki 5 yılda 50 butik otel 5 bin yatak ve 5 milyon turist hedefi var. Yıllık bir milyar dolar ihracat var. Bunu 5 milyar dolara çıkarmak için herkes üstüne düşen görevi yerine getirmeye çalışıyor." şeklinde konuştu.

Yüzyılın tarihi dönüşüm projesinin başladığını kaydeden Vali Ayvaz şunları söyledi: "Mardin'i 100 yıl önceki haline dönüştürmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan destek aldık. Şu anda proje kapsamında 700 beton bina yıkılacak. Hedef 2 bin 500 beton binayı yıkmaktır. Bunlar bittiğinde Mardin sadece ülkemizin değil bir dünya kenti olacaktır. Kudüs’ten Venedik’ten Toledo’dan daha eski daha zengin bir kültüre sahip olan Mardin’in kaderi de değişecektir. İşsizlik sona erecek. İnsanlar birbirleri ile değil işleri ile, aşları ile uğraşacak. Artık Mardin kabuğunu kırdı.”

Kaynak: Diyarbakır Söz