Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Kars Meteoroloji Müdürlüğü, bugün akşam saatlerine doğru, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Muş ve Bingöl çevrelerinde lokal kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışın beklendiği bildirdi.

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Yapılan açıklamada uydu görüntüleri ve yapılan meteorolojik analizlere göre, bugün ikindi saatleri ile akşam 20.00 saatleri arasında yerel dolu yağışı ve yağış anında lokal anlık kısa süreli fırtına beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı tedbirli olunması istendi.

Açıklamada, yıldırım ve fırtınadan korunma yollarına ilişkin di bilgi verildi. Buna göre, "Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı. Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir. Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın. Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın. Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın. Açık arazide gruplar halinde durulmamalı. Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın." denildi.

Fırtınaya karşı alınacak önlemler de şöyle sıralandı: "Güvende olun.Mümkün olduğunca içeride kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın."

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz