Mezar taşlarındaki motifler

Muş'un Varto ilçesinde bir Alevi köyü olan Oğlakçı köyündeki mezarlar yüzyıllardır dini inançlarından dolayı anıtsal bir şekilde yapılıyor.

Mezar taşlarındaki motifler

Mezarların hayvan figürleriyle yapılması adeti günümüzde halen devam ediyor.

Oğlakçı köyünde bulunan mezar taşları hayatını kaybeden insanların hayatta iken yapmış oldukları meslekleri ve karakterlerini yansıtacak şekilde hayvan ve insan figürleri ile yapılıyor.

MEZAR TAŞLARINDAKİ MOTİVLER

Mezar taşlarının sahibini anlattığını belirten Oğlakçı Köyü Cem Evi Dedesi Ali Kemal Güzel, "Mezar taşlarına mezarda yatan o insanın kahramanlığını, çalışkanlığını, dostluğunu belirtir şekilde koç, aslan, kartal gibi figürler yapıyoruz. Bu adet bildiğimiz kadarıyla 500 yıldır devam etmektedir. Bizler atalarımızdan gördüklerimizi uygulayarak devam etmekteyiz." dedi.

Mezar taşlarını yapan 85 yaşındaki mezar taşı ustası Hüseyin Canan Şah ise "Ben bu taşları 60 yıldır yapıyorum, Erzurum'un Hınıs ilçesinden getirdiğim taşları burada yontarak şekil veriyorum. Taşlar ile ölülerimize saygı göstermiş oluyoruz ayrıca ölen kişiyi de hünerleri ile yad ediyoruz. Ölen kişi çiftçi ise saban ile kahraman ise arslan ile sanatçı ise saz ile anıt taşına figür yapıyorum. Ayrıca ailelerin istediği sözü de mezar taşını oyup yazarak nakış ediyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz