Mimar Sinan’ı Anlamak

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde “Mimar Sinan’ı Anlamak” konulu söyleşi düzenlendi. Dokuzuncusu gerçekleştirilen Mimar Sinan'ı Anma Etkinliğinde Yrd. Doç. Dr. Taner Yasemin ve Arş. Gör. Ali Kemal Yıldırım Mimar Sinan’ı, eserleri ve meziyetleriyle gözler önüne serdi.

Mimar Sinan’ı Anlamak

Mimar Sinan’ı anmak mı yoksa anlamak mı diye konuya giriş yapan konuşmacılar, Sinan’ı anlamak için “Büyüdüğü ortamı, Yaşadığı mekanları, Yaşadığı deviri, Muhatap olduğu insanları, Toplum yapısını” bilmek gerektiğini anlattı.

Yeniçeriliği boyunca Mısır, Çaldıran, Mercidabık, Ridaniye, Belgrat, Rodos, Viyana, İran seferlerine katılan Mimar Sinan’ın en önemli özelliğinin muhteşem bir gözlem gücü olduğu kaydedildi.

MİMAR SİNANI ANLAYABİLMEK

Mimar Sinan’ın çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu belirten konuşmacılar, kendisinin bir bilim adamı, mühendis, mimar, kent plancı, lider, âşık, sanatçı ve erdem sahibi bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi.

Mimar-Mühendis meslek kabiliyetine sahip olan Sinan’ın, çoğunluğu bugüne kadar ayakta kalan dört yüze yakın eser inşa ettiğine dikkat çeken konuşmacılar, “Bu eserlerin arasında üç su yolu sistemi (Edirne Taşlı Müsellim, İstanbul Süleymaniye ve İstanbul Kırkçeşme), tarihî su yapıları önemli yer tutmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman, İstanbul’un su ihtiyacını karşılaması için Mimar Sinan’dan  Kırkçeşme su sistemini yapmasını istemiştir. Evliya Çelebi'nin yazdıklarına göre Sinan bu suyun şehre gelebilmesi için yol boyunca altın keselerinin ucuca dizilmesi gerektiğini söylemiş. Kanunî ise, yan yana olmasını dahi kabul edeceğini bildirmiştir. Mimar Sinan, öne çıkan kimliğiyle bir mimar olarak bilinmektedir. Fakat sadece mimarlık onu tanımlamaya yetmez. Aynı zamanda bir mühendis, iyi bir lojistikçi, şehir tasarımcısı, planlamacı, yönetici vb… pek çok hususiyet ile birikime de sahiptir” diye belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz