Mızraklı: Akademiye kapımız açık

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 22 Temmuz Dünya Beyin Günü nedeniyle düzenlediği Halk Söyleşi Toplantısı’nda konuşan Eşbaşkan Dr. Selçuk Mızraklı, toplantının yapıldığı salonda tıp alanında 2 çalışma yürüttüklerini, sosyal bilimlerde elde edilen biriktirmelerin de kentle paylaşılmasının önemli olacağını ve bu sebeple kapılarının akademiye açık olduğunu söyledi.

Mızraklı: Akademiye kapımız açık

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü dolayısıyla Diyarbakır Tabip Odası ile birlikte “Halk Söyleşi Toplantısı” düzenledi. Prof. Nebahat Taşdemir ve Prof. Hakan Karaman’ının konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye Eşbaşkan Dr. Selçuk Mızraklı’da katıldı.

HALK SÖYLEŞİNE KATILDI

Akademinin herkesin derdine derman olacak bu tür çalışmaları salonlara taşımasını oldukça anlamlı ve saygıdeğer bulduğunu ifade eden Mızraklı, sağlık alanında kent için önemli çalışmalar yürüten hekimlerin, insanların sıklıkla sorun yaşadığı meselelere dokunmasını da oldukça değerli olduğunu belirtti. Dünya üzerinde bütün üniversite kentlerinin o kentin kokusuna, tadına ve sesine bir şeyler kattığına işaret eden Mızraklı, “Üniversiteleri kapalı alan gibi olmaktan çıkarmadığınız sürece sadece yüksek mektep olarak kalır. Üniversiteleşmesi, bulunduğu coğrafyanın temel meseleleri konusunda önemli ve hakikatten sürecin önünü açabilecek çalışmalar yapmasıyla olur. Bu salonda 2 çalışma yürüttük. 2’sini de tıp insanları gerçekleştirdi. Esasında üniversitelerin sosyal branşlarında da oldukça önemli biriktirmeleri bulunuyor. Bunları da kentle paylaşmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden tüm akademiye kapımız açık.” ifadelerini kullandı.

HEKİMLERE DAİR SUNUM

Eşbaşkan Mızraklı’dan sonra söz alan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, yapılan toplantı ve sunum yapacak olan hekimler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Demir’in ardından Prof. Nebahat Taşdemir, migren hastalığı üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Taşdemir sunumunda migren hastalığının belirtileri, tetikleyici nedenleri, sıklıkla rastlandığı yaş aralıklarını ve tedavi yöntemlerini aktardı.

Migrenin tüm dünyada en yaygın beyin hastalığı olduğunu ifade eden Prof. Hakan Karaman ise bu hastalığın yaşam kalitesine olan etkilerine değindi. Prof. Karaman, Türkiye’de her 5 kadından 1’i ve her 10 erkekten 1’inde migren görüldüğünü ve migrenli olguların özellikle 20 ile 25 yaş arasında en üst seviyeye çıktığını belirtti. Karaman, bu yaş grubu dikkate alındığında migrenin toplumun üretken kesimi üzerindeki etkilerinin daha net bir biçimde görülebileceğini vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz