Muş'ta barış töreni

Varto ilçesinde 10 yıldır devam eden kan davası barışla son buldu.

Muş'ta barış töreni

Yaklaşık 10 yıl önce Azıni ve Moğıli aşiretleri arasında çıkan ve 3 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı kavgayla başlayan kan davası, Kaymakamı Ahmet Günaydın ve kanaat önderlerinin devreye girmesinin ardından düzenlenen barış töreniyle son buldu.

Muş'un Varto ilçesinde 10 yıldır devam eden kan davası barışla son buldu.

İlçe merkezindeki bir yemek salonunda düzenlenen barış törenine Kaymakam Ahmet Günaydın, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Veysel Fidan, kamu kurum amirleri, her iki aşiretin mensuplarıyla bini aşkın vatandaş katıldı. İlçe Müftüsü Sait Altın'ın okuduğu dua ile başlayan barış töreninde kan davalı olan aile mensupları Kuran-ı Kerim'in altından geçerek barışı bozmayacaklarına dair Türkçe ve Kürtçe yemin ettiler.

BARIŞA EVET DEDİLER

Barış töreninde bir konuşma yapan Müftü Sait Altın, bütün müminlerin kardeş olduğunu söyledi. İslam'ın barış dini olduğunu ifade eden Sait Altın; "İslam'ın manasında barış vardır, birbirini sevme vardır, kaynaşma ve gönüllerin bir araya gelmesi vardır. Bütün kardeşlikler geçicidir ama İslam kardeşliği kutsal bir kardeşliktir. Burada da iki aşiret mensubu kardeşlerimiz de aralarında bulunan husumeti sonlandırdılar ve kardeşliklerini pekiştirdiler" dedi.

10 YILDIR SÜRE GELİYOR

Kan davasının sonlandırılmasında büyük katkısı olan İlçe Kaymakamı Ahmet Günaydın da, iki ailenin barışmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini söyledi. Barış töreninin ilçede dargın olan ailelere örnek olmasını dileyen Ahmet Günaydın, barışta emeği geçenlere teşekkür etti.

Burada bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Ahmet Günaydın ise iki aile arasında yaşanan kan davasının son bulmasının sevindirici bir olay olduğunu ifade etti. İlçede kavgalı olan diğer ailelere de örnek olmasını dilediğini kaydeden Günaydın, barışın sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti."

İKİ AŞİRET ARASINDAKİ KAVGA

Yaklaşık 10 yıl önce her iki aşiret arasında meydana gelen kavgada Moğıli aşiretine mensup olan Alican Çelik ile Azini aşiretine mensup Murat Bingöl ile Muhtesim Bingöl hayatını kaybetmiş, Akın Bingöl ise yaralanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz