Nevruz Honçası Ve Semeni Geleneği

Her sene 21 Mart’ta kutlanan Nevruz Bayramı, ‘doğa bayramı’ , ‘baharın müjdecisi’ ve ‘yeni yılın başlangıcı’ olarak görülüyor. Unutulmaya yüz tutan dönem gelenekleri ise halen bazı yerlerde yaşatılmaya devam ediyor.

 Nevruz Honçası Ve Semeni Geleneği

Asırlardır kutlanan Nevruz Bayramı’nın sembolü Nevruz Honçası ve semeni geleneği hala yaşatılmaya çalışılıyor.
Nevruz Honçası evlenen çiftlerin hem eksikliklerinin giderilmesi hem de dünür olan ailelerin bağlarının güçlenmesi amacıyla Doğu Anadolu’da halen yaşatılan gelenekler arasında.

Nevruz Honçası Ve Semeni Geleneği Nedir?

Nevruz denince akla ilk gelen, Türk kültüründe yaşam otu olarak bilinen semeni, Nevruz Bayramı’nın önemli sembollerinden biridir. Rengarenk kaplarda mısır, nohut ve buğday gibi tahılları yetiştirme geleneği olan semeni asırlardır yaşatılıyor. 
‘Nevruz Honçası’ geleneği de, Anadolu’nun kadim kültürünün vazgeçilmediği hediyeleşme gelenekleri arasında yer alıyor ve yeni evlenecek çiftlerin eksiklerinin giderilmesi ve dünür olan ailelerin ve çiftlerin birbirlerine olan bağlılığını ve sevgisini göstermesi bakımından önem taşıyor.

Nevruz Bayramı’nın gelmesiyle gelin honçaları hazırlanır ve semeni de o honçaların yanında hediye olarak verilir. Semeni honçası’nda kabuklu kuru yemişler, yaş yemişler, badem, fındık gibi 7 çeşit meyve bulunur. 
Bir miktar toprak konulan rengarenk kaplara ekilen ve "semeni" adı verilen nohut, buğday, mısır gibi çeşitli tahıllar, vatandaşlarca Mart ayının başında birbirinden farklı ve renkli kaplarda yetiştirilmeye başlanıyor. Özenle bakılan ve bu süreçte de yeşerip uzayan semenilerin boyu, Nevruz Bayramı'na kadar yaklaşık 15 santimetreye kadar ulaşıyor. Yeni yılda umudun sembolü olan semenilerin bulunduğu ve rengarenk kurdelelerle süslenen kaplar, 21 Mart günü sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlayan bayram kutlamalarında evlerini ziyaret ettikleri komşu, hısım, akraba, ve hasımlara hediye ediliyor.

Nevruz Honçası Ve Semeni Geleneği Doğu Anadolu’da Varlığını Halen Sürdürüyor

Renkli kaplarda yetiştirilen semeniler, baharı bekleyenlerin yanı sıra yeni yılda kıtlıktan, yokluktan çıkmak isteyenler için de umudun sembolü oluyor. Türk kültüründe ayrı bir yere sahip olan ve yöredeki evlerde yerini almaya başlayan semeni geleneği, Doğu Anadolu'da başta Iğdır, Kars ve Ağrı olmak üzere semeni geleneği halen varlığını sürdürüyor.

Görsel:vikimedia

Kaynak: Diyarbakır Söz