O daktilo Tatvan'da

Said-i Nursi'nin ifadesinin yazılığı daktilo tatvanda ortaya çıktı

O daktilo Tatvan'da

Said-i Nursi’nin İstanbul Eminönü’deki Cibali Polis Karakolu’nda ilk ifadesinin yazıldığı söylenen daktilo, Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde yerel yayımlanan Tatvan Gazetesi sahibi Ferhan Çelebi’de ortaya çıktı.

52 yıl önce babası tarafından İstanbul’dan Bitlis’e getirilen daktilonun kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Ferhan Çelebi, "Babamın bana mirası. Babam bu daktiloyu korumamı bana vasiyet etti. Ben de çocuklarıma vasiyet edeceğim" dedi.

ÜSTADIN DAKTİLOSU

Bitlis’te gazetecilik yapan Vehbi Çelebi, 1960 yılında İstanbul’da bir müzayede aldığı Saidi-i Nursi’nin ilk ifadesinin yazıldığı söylenen daktiloyu alarak Bitlis’e döndü. Vehbi Çelebi, 40 yıl sakladığı daktilosunun sırrını kendisi gibi gazeteci olan oğlu Ferhan Çelebi’ye anlatarak daktiloya sahip çıkmasını vasiyet etti.

Babasının 2004 yılında ölümünün ardından daktiloyu alan 57 yaşındaki Ferhan Çelebi, bürosunda bunu muhafaza ediyor. Babası gibi uzun süre ulusal basında da çalışan Ferhan Çelebi, "Daktiloyu bir süre kullandım. Arıza yaptı. Tamir ettirecek bir usta bulamadım. Ancak gerekirse başka illerdeki ustalara ulaşacağım ve bu daktiloyu tamir ettireceğim" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz