Öğleden sonra yağması beklenen kar erken yağdı, İstanbullular zor anlar yaşadı

İstanbul'u öğleden sonra etkisi altına alması beklenen kar yağışı erken başladı. Kentin yüksek yerlerinde etkisini gösteren kar yağışı, yoğun olarak Tuzla, Pendik ve Kartal'da etkisini gösterdi. Avrupa yakasında da yüksek kesimlerde aralıklarla kar yağışı etkili oluyor. Halkalı civarında da kısa süreli dolu yağdı. Sürücülerin yağış nedeniyle yavaş ilerledikleri görüldü.

Öğleden sonra yağması beklenen kar erken yağdı, İstanbullular zor anlar yaşadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri, kar tedbirleri için seferber oldu. Belirlenen bazı merkezlerde tuz yığınağı yapıldı.

Kar küreme ve tuzlama araçları ile yolda kalan araçları kurtarmak için çekiciler hazır tutuldu. Metrobüs durakları ve ana istasyonlarda da küreme ve tuzlama araçlarının hazır bekletildiği görüldü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden dün yapılan açıklamada, "İstanbul'da yağmur şeklinde başlayacak yağışın; Çarşamba öğle saatlerinde karla karışık yağmur ve kar şekline dönüşeceği ve akşam saatlerinde etkisini arttırarak, cuma günü akşam saatlerine kadar yer yer yoğun (20-50 cm) kar sağanakları şeklinde devam edeceği tahmin ediliyor. Kutupsal soğuk havanın Karadeniz üzerinden geçerken nem kazanmasıyla meydana gelen deniz etkili kar yağışlarıyla birlikte gök gürültüsü, kuvvetli rüzgar ve tipinin de görülebileceği değerlendirilmektedir. Yoğun kar yağışı, kuvvetli rüzgar, hava sıcaklığının hissedilir derecede azalarak sıfır derecenin altına düşmesi, buzlanma ve don hadisesi sonucu başta ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" uyarısı yapılmıştı.

BOLU BEYAZA BÜRÜNDÜ

Öte yandan TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı etkili olmaya başladı. Gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak, yerini sabah saatlerinden itibaren kar yağışına bıraktı. Bolu Dağı'nın Seymenler, Bakacak, Karanlıkdere, Bıçkıyanı, Taşaltı ve Sarıçökek ile Bolu Dağı Tüneli kesiminde sürücüler, zaman zaman kayganlaşan zeminde zor anlar yaşıyor.

Karayolları ekiplerinin kar küreme ve tuzlama çalışması yaptığı güzergahta, trafik ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları ve hızlı gitmemeleri konusunda uyardı. Düzce kent merkezi ile Kaynaşlı, Yığılca ve Gölyaka ilçeleri ile yüksek kesimlerdeki Güzeldere, Kardüz ve Topuk yaylaları mevkilerinde de kar yağışı etkisini sürdürüyor. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının bölgede etkisini arttırarak devam edeceğini bildirdi.

HAVA ULAŞIMINA KAR ENGELİ

İstanbul'da beklenen yoğun kar yağışı nedeniyle hava ulaşımında olabilecek aksaklıklar nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) 142 uçuşunu iptal ettiğini duyurdu. THY'nin resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Değerli yolcularımız, İstanbul'da 30 Aralık'ta hafif şiddette başlaması öngörülen kar yağışı 31 Aralık tarihinde şiddetini artırması öngörülmektedir. Bu nedenle İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından meteorolojik beklenti sebebiyle, olası kapasite azaltılması doğrultusunda aşağıdaki seferlerimiz iptal edilmiştir.30 Aralık İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan dış hatlarda Bişkek, Sofya, Tahran  iç hat ise Ankara,Konya,Amasya.31 Aralıkta Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Ankara, Trabzon, Konya, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Antalya.31 Aralık İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan iç hat Mardin,  Elazığ, Ağrı, Iğdır, Van, Sivas, Erzurum, Muş, Batman, Mardin, Adıyaman, Amasya, Sinop, İzmir.31 Aralık İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Almati, El-Kasim, Kabil, Basra, Milano, Bakü, Venedik, Bologna, Hamburg, Münih, Brüksel, Batman, Düsseldorf, Üsküp, Saraybosna,  Kazan, Nahçıvan, Gence, Kabil, Zürih, Riga, Tiflis, Bişkek, Ulan Batur, Köln, Tel Aviv, Lizbon, Tallinn, Stuttgart, Kuveyt, Rotterdam, Oslo.  Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu www.turkishairlines.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz."

APRONDA MOBİL OFİS KURULDU

Atatürk Havalimanı'nda yer hizmetleri veren Turkish Ground Services (TGS), beklenen kar yağışı dolayısıyla herhangi bir aksaklık yaşanmaması için aprona mobil ofis kurdu. TGS'den yapılan açıklamaya göre, her yıl 600 binden fazla uçuşa hizmet veren şirket, kış hazırlıklarını tamamladı. Havayolu şirketlerinin ve yolcularının ağır kış şartlarından etkilenmemesi için yoğun önlem alan TGS, beklenen kar yağışı dolayısıyla yürüteceği hizmetlerin aksamaması için apronda mobil ofis oluşturdu.

Uçaklara buzlanmayı önleyici ve buz çözücü sıvı uygulaması yapan araçlarının yanı sıra modifiye ettiği kar küreme araçlarını da devreye sokan TGS, tonlarca buz çözücü sıvıyı da hazır bulunduruyor. TGS'nin uçaklara verilen "de-icing" ile "anti-icing" hizmetini yerinde gözlemlemek, ağır kış şartlarında yürüttüğü operasyonun takibini yapmak ve personelin soğuktan etkilenmeden görev yapabilmesi amacıyla kurduğu mobil ofis, koordinasyon merkezi olarak çalışacak. Apronda yaşanması muhtemel tüm sorunlar, buraya aktarılacak ve aksaklığı giderecek ekipler yine buradan yönlendirilecek.

TGS tarafından 11 buz çözücü ve buzlanmayı engelleyici sıvı uygulamak için tasarlanan araçla uygulamayı gerçekleştirecek 8 bagaj aracı da önlerine kepçe takılarak modifiye edildi. Araçların giremediği dar alanlar için de ahşap ve metal kar küreme aletleri hazırlandı. Yolcuların güvenli bir şekilde uçaklara transferini sağlamak amacıyla, merdivenlerin basamakları ve binaların çevresinde oluşacak buzlanmaya karşı önlem amaçlı 3 tondan fazla üre stoklandı. Buzlanmanın etkili olduğu servis yollarına uygulanacak 10 bin litre solüsyon da hazır bekletiliyor.

METEOROLOJİ UYARIYOR

Meteoroloji'den yapılan açıklamada, yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kütahya, Afyonkarahisar ve Kahramanmaraş çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; İç Anadolu'nun batı kesimleri, Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde hafif, Marmara'nın kuzeydoğusu ile Karadeniz kıyı kesiminde yer yer yoğun olmak üzere karla karışık yağmur ve kar, Güneydoğu Anadolu'nun güney ve batısında ise yağmur şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu Anadolu'da yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı kuzey ve batı kesimlerde hissedilir derecede (4-12) olmak üzere ülke genelinde azalacak. Rüzgarın, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, güneydoğu kesimlerde güney ve doğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara, Ege, Batı ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Antalya ve Adana kıyı kesimlerinde kuvvetli olarak (30-70 km/s) esmesi bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler