Görüş Bildir

Öğretmen krizi, SBS tehlikede

Türkiye genelinde Diyarbakır'da da hafta sonucu yapılacak SBS ile PYB Sınavı'nda görev alacak öğretmenlerin istenilen başvuruyu yapmaması kriz yarattırken, sınav tehlikeye girdi.

Öğretmen krizi, SBS tehlikede

Türkiye genelinde Diyarbakır'da da hafta sonucu yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Parasız Yatılı ve Bursluluk (PYB) Sınavı'nda görev alacak öğretmenlerin istenilen başvuruyu yapmaması kriz yarattı. Yaklaşık 60 bin öğrencinin katılacağı sınavlar için Valilik res'en görevlendirme yaptı. Eğitim- Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, 5 bin öğretmene ihtiyaç varken, 400 öğretmenin başvurduğu ve Valiliğin re'sen görevlendirme yaptığını ve bunun Danıştay kararlarına aykırı olduğunu söyledi.

ÖĞRETMENLERİN BAŞVURUSU YOK

Cumartesi günü yapılacak SBS için Diyarbakır'da yaklaşık 25 bin, pazarg ünü yapılacak PYB sınavı için de 35 bin öğrenci katılacak. Sınavlarda görevlendirmek için 5 bin öğretmene ihtiyaç duyulurken, öğretmen sendikalarının karar alması sonucu başvuru sayısı düşük kalınca, valilik tarafından re'sen görevlendirme yapıldığı iddia edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden okullara valilik oluru ile gönderilen yazıda, 9-10 Haziran 2012 SBS ve PYB sınavı için görevlendirmelerin sisteme aktarıldığı ve okulların 8 Haziran 2012 Cuma saat 11.00'e kadar çıktılarını almaları gerektiği belirtilerek, "Görevler otomasyon tarafından alfabetik sırayla verilmektedir. Görev iptali ya da değişikliği asla yapılmamaktadır. 9 Haziran 2012 Seviye Belirleme Sınavı ve 10 Haziran 2012 PYB Sınavı saat 10.00'da başlayacak olup, en geç saat 09.00'da görevlendirildiğiniz okulda hazır bulununuz" denildi.

'GÖREVLENDİRME KARARI KANUN DIŞI'

Valiliğin res'en görevlendirme kararına tepki gösteren Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, Valiliğin bu kararı kanun dışı olduğunu ileri sürdü. Birtek, "Danıştay kararları vardır. Görevlendirmenin 1 hafta önce yapılması gerekiyor. Sınavlara girmeyecek olan arkadaşlarımız sıkıntı yaşamayacaklar" dedi.

Birtek, öğretmenlerin itibarsızlaştırılmaya çalışılması, memurlara hakları olan zamların verilmemesi, sınav ücretleri ve öğretmenlere sahip çıkılmaması nedeniyle bütün eğitim sendikalarının Diyarbakır'da böyle bir karar aldıklarını söyledi. Birtek, "Başbakan ve Milli Eğitim Bakanının öğretmenrlerle ilgili açıklamaları var. Hani İlçesi'nde sınava müdahale eden öğretmenler tutanak tuttu diye açığa alınırken, bunu yapan polis hakkında işlem yapılmıyor. Bu şartların düzeltilmesi için böyle bir karar aldı. Diyarbakır'da 5 bin öğretmene ihtiyaç varken, şuana kadar 400 kişinin gönüllü başvurduğunu söyleyebilirim" dedi.

'ÖĞRETMENLER SEVK VE RAPOR ALIP SINAVA GİRMEYECEKLER'

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, öğretmenlerin itibarsızlaştırma ve saygınlığının yok edilmesi için yapılan açıklamalara tepki gösterdikleri için sınavlarda üyelerinin görev almayacağını isöyledi. Memiş, "Başbakan bize 15 saat çalışıp 2 ay yatmakla suçluyor. Bu açıklamasını düzeltmesini bekliyoruz. Amacımız öğrencileri mağdur etmek değil, itibarsızlaştırmanın önüne geçmek için demokratik tavrımızı ortaya koyuyoruz. Öğretmenler saldırıya uğrarken kimse kılını kıpardatmıyor. Çözümsüzlük değil çözümün parçası olmak istiyoruz. Resen görevlendimelerden sonra öğretmenlerimiz isterse sevk ve rapor alarak sınavlarda görev almayacaklardır. Öğretmlenlerimiz talepleri sınava girmeme doğrultusundadır" dedi.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise hafta sonu yapılacak olan sınav için görevlendirmelerin yapıldığını ve bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

ERGANİ ÖĞRETMEN ARAYIŞINDA

Öte yandan, Ergani ilçesinde görev yapan öğretmenlerin sınavlarda görev almayı boykot edeceği duyumu üzerine hafta sonu yapılacak sınav için Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü internet sitesinde yayınladığı bir ilanla öğretmenlere çağrıda bulundu. Ergani ilçesinde Cumartesi günü SBS'ye bin 808, Pazar günü ise bursluluk sınavına 3 bin 700 öğrencinin gireceği ve bu sınavlarda görevlendirilmek üzere gönüllü öğretmen arayan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, internet sitesinde yayımladığı ilanda, "İlçemizde yapılacak olan SBS sınavı için 250, parasız yatılılık ve bursluluk sınavı için ise 500 öğretmen ihtiyacımız bulunmaktadır. Şu ana kadar görevlendirilen öğretmen sayısı ihtiyacı karşılayamamaktadır. Bu durum sınava girecek öğrencilerin mağduriyetine sebep olmaktadır. Bu sınavlara hazırlanmak için yıllardır emek sarf eden öğrencilerimizin sınav günü mağdur olmamaları için ve ayrıca öğretmenlerimizin; maddi ve manevi tüm zorluklara rağmen ve fazladan karşılık beklemeden öğrencilerin başarısını arttırmak için, elinden gelen gayreti gösterdiği göz önüne alındığında; öğretmenlerimizin bu görevden kaçınmayacakları inancındayız" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi