Öğretmen olamayınca!

Öğretmen olamayınca usta oldu, kilosunu 2 bin dolardan aldığı taşlardan tespih yapıyor

Öğretmen olamayınca!

Diyarbakır’da yaşayan ve 2013 yılında Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinden mezun olan Ramazan Deniz (32), KPSS sınavlarında başarılı olamayınca öğretmenlik hayalini gerçekleştiremedi. Bir arkadaşının tavsiyesiyle tespih yapmaya başlayan ve kendini geliştirerek usta olan Deniz, kilosunu, kalitesine göre 300 ile 2 bin dolardan aldığı taşlardan tespih yaparken, 7 yılda birçok usta yetiştirdiğini belirterek, "Her ne kadar öğretmen olamadıysam da burada torna başında usta yetiştiriyorum. Öğretmenliği maddi olarak aramıyorum. Ancak çok istememe rağmen öğretmen olamadım. O içimde bir ukde olarak kaldı” dedi.

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinden 2013 yılında mezun olan Ramazan Deniz, KPSS sınavlarına hazırlanamadığı için iyi puan alıp atanamadı. Deniz, 7 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesiyle, tespih sektörüne girmeye karar verdi. Kendi imkanlarıyla tespih yapmayı öğrenen Deniz, geçen sürede de birçok usta yetiştirdi. Kalitesine göre, kilosunu 300 ile 2 bin dolar arasında fiyatlarla aldığı taşlardan yaptığı tespihleri 100 liradan başlayan ve 6 bin TL'ye kadar değişen fiyatlarla satan Deniz, öğretmenliğin içinde bir ukde olarak kaldığını söyledi.

'KİM GELİRSE ÖĞRETMEYE ÇALIŞIYORUM'

Ramazan Deniz, arkadaşının tavsiyesiyle tespih yapmaya başladığını ifade ederek, "Kaybedeceğim bir şey yoktu. İşsizlikten iyiydi benim için. Baktım kazancı da iyi gibi görünüyor, devam ettim. 7 yıldı bu işi yapıyorum. Bileklik, yüzük taşı ve kolye de yapıyorum. Diyarbakır’da böyle yapılmayan çok şeyi yapabiliyorum. Taşların kilosu 2 bin dolara kadar çıkıyor. Diyarbakır’daki çoğu ustanın üstünde emeğim var. Şimdi çırak yetiştiriyorum. Çırağım tespih yapmaya başladı. Yani kim gelirse öğretmeye, yardımcı olmaya çalışıyorum. Çok müthiş olmazsa da şu an ekmeğimiz çıkıyor. Öğretmenliği maddi olarak değil de manevi anlamda biraz arıyorum. Sonuçta istediğim bir meslekti. Öğrenci yetiştirmek istiyordum. Şimdi yine öğrenci yetiştiriyorum ama öğretmenlik gibi değil" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz