Ölümle burun buruna geldiler

Muş ile Kulp'a giden karayolunda mahsur kalan 240 kişi için ekipler seferber oldu. Saatler süren uğraş sonucu ölümle burun buruna gelen vatandaşlar, hastanelere yetiştirildi.

Ölümle burun buruna geldiler

Kar yağışı ve tipi sebebiyle Muş-Kulp- Diyarbakır karayolunun çeşitli bölgelerinde ulaşım aksadı. Çığ düşmesi sonucu kar kalınlığının 2 metreyi aştığı karayolunun 22'nci kilometresinde çok sayıda araç mahsur kaldı. Karayolunun Keklik çeşmesi mevkiinde araçların içerisinde bekleyen vatandaşlara ulaşmak için karayolları ekipleri seferber oldu.

TİPİ VE ÇIĞ KULP YOLUNU KAPATTI

Grayder ve kepçenin çalışamadığı karayolunda kar savurma makineleri 2 metreye ulaşan karı temizlemeye çalıştı. Yolda araçlarla mahsur kalan hasta vatandaşlar için 112 Acil Yardım ile Kızılay'a ait paletli ambulanslar kullanıldı. Paletli ambulanslar araçlarda bekleyen hastaları birer birer alarak hastanelere taşıdı.

NİNEYİ SIRTLARINDA TAŞIDILAR

 

Karayolu kenarındaki köylüler de ellerinde kazma küreklerle ekiplere yardımcı oldular. Kulp ilçesinde yaşayan oğlunun yanına gitmek isterken minibüste mahsur kalan 84 yaşındaki Seraye Yakut'u köylüler sırtlarında taşıyarak kurtarma ekiplerinin yanına götürdü. Soğuktan donma tehlikesi geçiren yaşlı kadın hemen hastaneye kaldırıldı.

KULP'DA HAYAT FELÇ

 

Kulp karayolunda önceki gün (17 Şubat) öğleden sonra başlatılan kurtarma çalışması gece yarısına kadar sürdü. Karayolları ekiplerinin yanısıra Bitlis'ten de gelen ekiplerin yardımıyla yolda mahsur kalan yaklaşık 120 kişi kurtarılarak köylerine dönmeleri sağlandı. Ekiplerin kar kalınlığının yer yer 2 metreyi geçtiği karayolunda mahsur kalanları kurtarmak için çalışmalarını sürdürdüğü bölgede kızılay, yolda kalanlara gıda maddesi vererek yardımcı olmaya çalıştı.

LİCE KARA BATTI

 

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı Diyarbakır'ın Lice ilçesinde de etkisini gösterdi. Şiddetli kar yağışı ve tipi nedeniyle ilçe ye bağlı birçok köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan köy yollarının tekrar ulaşıma açılması için Kaymakamlık tarafından tahsis edilen 1 dozer,1 greyder ile 1 kepçe ile başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İlçede kar yağışı devam ederken ulaşım ise güçlükle yapılıyor yolların ulaşıma açılması ise çalışmalar devam ediyor.

SİVEREK-DİYARBAKIR YOLU

Siverek-Diyarbakır karayolunun 30-60 kilometreleri arasında yoğun Yağan kar, tipi ve sis yüzünden ulaşım kapanırken, sürücüler ise zor anlar yaşadı. Yaklaşık olarak 5 saat yolda kalan sürücüler, ilk kez böyle bir şey gördüklerini ifade etti. Zincirsiz yola çıkan sürücüler Yağan kar ve sis yüzünden yolda kalırken, Siverek ilçesine getirilmek üzere olan bir hasta 2 saat yolda mahsur kaldı. Hasta daha sonra zincirli bir araca bindirilerek, Siverek Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldı. Yol uzun uğraşlar sonucu tek yönlü trafiğe açıldı.

MADEN YOLU DA KAPANDI

Buarada, Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan Elazığ-Diyarbakır karayolu ulaşıma açıldı. Elazığ'ın Maden ilçesine 20 kilometre mesafedeki Karataş mevkisinde etkisini artıran kar yağışı nedeniyle önceki gece kapanan Elazığ-Diyarbakır karayolu, gece saatlerinde yağışın şiddetini azaltması ve ekiplerin çalışması sonucu yeniden ulaşıma açıldı. İlk etapta kontrollü geçişlere izin verilen yolda, ulaşım sabah saatlerinde normal seyrine döndü.

40 ARAÇ MAHSUR KALDI

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde kar yağışı ve tipi nedeniyle yaklaşık 60 kişinin Ortaklar köyü yakınlarında mahsur kaldığı bildirildi.

Önceki gün akşam saat 22.00 sıralarında Derecik beldesinden ilçe merkezine giden ve aralarında yolcu minibüslerinin de bulunduğu 40 araç, kar ve tipi nedeniyle içerisindeki yaklaşık 60 kişiyle Ortaklar köyü yakınlarında mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için karayolları ekipleri tarafından başlatılan karla mücadele çalışmaları ise sürüyor.

Karayolları 117. Şube Şefi Esat Erin, sabah saatlerinden itibaren başlayan kar küreme çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, ''Yoğun kar yağışından dolayı ekiplerimiz zaman zaman zorluklarla karşılaşıyor. Ekiplerimiz zirveye yani köy yakınlarına ulaşmış durumda. Mahsur kalan vatandaşlarımıza 1 saat içinde ulaşmaya ümit ediyoruz'' dedi.

KÖYLÜLER YARDIMLARINA KOŞTU

 

Telefonla ulaşılan mahsur kalan vatandaşlardan Mehmet Zeki Camiye, dün akşam saat 22.00 sıralarında yaklaşık 40 araçla birlikte Ortaklar köyü yakınlarında kar ve tipiye yakalandıklarını belirterek, ''Burada 60 kişi bulunuyor. Dün akşam saatlerinden beridir aç ve susuz kurtarılmayı bekliyoruz. Zaman zaman araçlarımızı çalıştırarak klimaları sayesinde ısınmaya çalışıyoruz'' dedi.

HAYVANLAR YEMSİZ KALDI

Bitlis’te bu yıl yağan yoğun kar yağışı nedeniyle 5 bin küçükbaş hayvan yemsiz kaldı. Bitlis'e bağlı Mutki ilçesinin Kavakbaşı beldesindeki Arpalıseki Köyü Ardıç Mezrası'nın yolu kar yağışı nedeniyle kapandı. Yaklaşık 10 kilometrelik yolun yoğun kardan dolayı açılmaması nedeniyle mezrada bulunan yaklaşık 5 bin küçükbaş hayvan yem sıkıntısı yaşamaya başladı.

Köylüler, birçok yere başvurduklarını, ancak sonuç alamadıklarını belirterek, hayvanlarının yemlerinin tamamen bittiğini, birbirlerinden ödünç aldıkları yemlerle idare ettiklerini, ancak köydeki yemlerin de tükendiğini söylediler.

Kaynak: Diyarbakır Söz