Önce gözaltı sonra serbest

Diyarbakır'da HDP'li Baydemir, Taşçıer ve Yıldırım, İstanbul'da ise Adıyaman gözaltına alındı. Haklarında "zorla getirme" kararı bulunan dört HDP'li milletvekili savcılıktaki ifadede sonra serbest bırakıldı.

Önce gözaltı sonra serbest

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile milletvekilleri Osman Baydemir, İmam Taşçıer ve Mehmet Emin Adıyaman gözaltına alındı. Milletvekilleri, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. HDP'de Eş başkanlar dahil 11 Milletvekili halen tutuklu bulunuyor.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen KCK ana davasının duruşmasını izlemeye gelen Yıldırım ve Baydemir, duruşma salonunda haklarında "zorla getirme kararı" bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. İki milletvekili, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. KCK ana davasında yargılanan HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında önceki duruşmada zorla getirme kararı verilmişti.

Taşçıer ve Adıyaman serbest bırakıldı

Diyarbakır'da gözaltına alınan bir diğer HDP'li de Diyarbakır milletvekili İmam Taşçıerdi. Hakkındaki bir davada zorla getirme kararı bulunan Taşçıer, ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.  HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman da dün sabah İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Taşçıer, İstanbul Adliyesi'nde verdiği ifadenin ardından yurt dışına çıkma yasağı kararı verilerek serbest bırakıldı.

MEsajı Twitter'de yayımlamıştı

Kişisel Twitter hesabından gözaltına alındığını duyuran Adıyaman, "Zorla getirme kararı ile İstanbul'da şu an evden alındım. Çağlayan Adliyesi'ne götürülüyorum" diye yazmıştı. "Doktor raporu alındıktan sonra İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne getirildiğini" söyleyen Adıyaman, "Segbis üzerinden Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi ifade alacak" ifadesini kullanmıştı.

Eş başkanlar dahil 11 vekil tutuklu

Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, 4 Kasım’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanmıştı. İki gün sonra da Hakkâri Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da Ankara’da gözaltına alınmalarının ardından 12 Aralık’ta tutuklanmıştı. Böylece tutuklu vekil sayısı 12’ye yükselmişti. Birlik’in tahliye edilmesiyle beraber tutuklu HDP’li vekillerin sayısı 11’e düşmüştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz