Örnek esnaf

Pandemi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi tarafından esnaflara yapılan para yardımını hak etmediği gerekçesiyle iade etmek isteyen vatandaş bürokratik engellerle karşılaştı.Para iadesini bir türlü gerçekleştiremeyen esnaf, yardımlar konusunda Diyarbakır Sanayi Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odasının listeleri iyi hazırlaması gerektiğini söyledi.

Örnek esnaf

Diyarbakır'da eşine az rastlanır bir durum yaşandı. Silvan ilçesinde araç kiralama işiyle uğraşan Alaattin Kasımoğlu isimli esnafın hesabına 20 gün önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından pandemi yardımı adı altında bin 500 lira tutarında yardım gönderildi. Yardımı almak istemeyen kadirşinas vatandaş, paranın iadesi için Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle telefonda görüşme gerçekleştirdi.

BELEDİYE İKİ KEZ YARDIM YAPTI

Görüşmeden herhangi bir sonuç alamayan vatandaşın hesabına tekrar bin 500 lira para yatırıldı. 3 bin liralık yardımı iade edemeyen vatandaş bu seferde diyarbakır'a geldi ve Büyükşehir Belediyesine gitti. burada paranın iadesi için yetkililerle yüz yüze görüşen ve mesai saatleri içerisinde olmasına rağmen "vezne kapalı" bahanesiyle karşılaşan esnaf parayı yine iade edemedi.

Belediye çıkışında Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirine açıklamalarda bulunan Kasımoğlu, devlet tarafından gönderilen yardım palaralrının iyi araştırıldıktan sonra esnaflara dağıtılması gerektiğini belirtti.

BELEDİYEDEN ELİ BOŞ DÖNDÜ

"Beytülmal" olarak nitelendirdiği paraları iade edememenin vicdanen kendisini rahatsız ettiğini kaydeden Kasımoğlu, "Diyarbakır Silvan ilçesinde esnafım. araç kiralama işiyle uğraşıyorum. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 20 gün önce hesabıma bin 500 lira para aktarıldı. ben bu paranın iadesi için belediyeye iletişime geçtim. Çünkü ben bu parayı hak etmiyorum. Benim gibi hak etmeyen binlerce insan var. Ancak bu parayı hak eden maddi durumu düşük yüz binlerce insan da var. Benim maddi durumum bana yetecek kadar çok şükür. Bu parayı alıp, bir yetimin bir garibanın hakkını almak istemedim. Bunu belediyeye ilk etapta telefonla bildirdim. Bildirmeme rağmen ikinci bir sefer daha hesabıma bin 500 lira para daha aktardılar. Bugünde belediyeye geldim. Ancak bana veznenin kapalı olduğunu söylediler ve ben bu parayı iade edemedim" dedi. 

"BU PARA BEYTÜLMALDİR VE BİZ KIYAMET GÜNÜNDE BU PARANIN HESABINI VEREMEYİZ"

Parayı iade etmek istediği için belediye yetkililerinin de şaşırdığını kaydeden Kasımoğlu, şöyle konuştu:  Bana daha önce bu parayı iade eden hiç kimsenin olmadığını söylediler ve şaşırdılar. Daha doğrusu ben bu parayı iade etmek için muhatap bulamıyorum. Şuan hesabımda 3 bin lira para var ve ben bu parayı ciddi anlamda hak etmiyorum. Esnaflara bu paralar aktarılırken, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası olsun ve diğer ilgili kuruluşlar olsun iyi araştırma yapmaları lazım. Araştırmadan hemen bu paraları esnafın hesabına aktarıyorlar. Bu para beytülmaldir. Bu parayı yemeye benim vicdanım el vermedi. şuan esnaflar olarak kapalı olabiliriz ancak biz yıllardır para kazanıyoruz. Biz haletmediğimiz bir parayı alırsak, vicdanen bizi rahatsız etmesi lazım. Bu durumdan dolayı ben bu parayı iade etmek istiyorum ama iade edecek bir muhatap bulamıyorum. Belediye esnafa sahip çıkıyor ama hak edenlerin teker teker araştırılması lazım. Bunu valimize sunan alt birimlerin iyi araştırması lazım. Çünkü bu para beytülmaldir ve biz kıyamet gününde bu paranın hesabını veremeyiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz