Görüş Bildir

Paris suikastları sanığı Güney öldü

Fransa’nın başkenti Paris’te PKK bağlantılı 3 kadını öldürdüğü iddia edilen Ömer Güney, duruşmasına 36 gün kala öldü. Daha önce beyninde tümör olduğu saptanan Güney’in ölümünün ardından, öldürülen PKK’lıların aileleri ortak bir açıklama yaparak, "Neden bugüne kadar ifadesi alınmadı?" sorusunu yöneltti.

Paris suikastları sanığı Güney öldü

FRANSA’nın başkenti Paris’te, 9 Ocak 2013’te Kürt Enformasyon Merkezi’nde PKK bağlantılı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i öldürme suçuyla tutuklu bulunan tek sanık olan Ömer Güney (34) öldü. 5 Aralık tarihindeki duruşması ertelenen ve davasının görülmesine 36 gün kala ölen Güney’in uzun süredir ciddi sağlık sorunları yaşadığı biliniyordu.Paris suikastları sanığı Güney öldü

BEYNİNDE TÜMÖR VARDI

Güney’in beyninde bir tümör vardı ve daha önce de hastaneye sevk edilmişti. Güney’in belli bir süredir durumunun ağırlaşması nedeniyle hafta başında tahliye talebinde bulunduğu da edinilen bilgiler arasında. Fransız makamlarından konuya ilişkin olarak önceki geceye kadar resmi bir açıklama gelmezken adli kaynaklar Güney’in Paris’teki Pitie Salpetriere hastanesinde öldüğünü belirtiyor.

Başından bu yana Cansız, Doğan ve Şaylemez’i öldürdüğünü inkâr eden Güney’in duruşmasının 23 Ocak - 24 Şubat 2017 arasında yapılması öngörülüyordu. Güney’in yargılanmasına, olayın üzerinden dört yıl geçmesine karşı başlanamaması davacıların avukatları tarafından yoğun şekilde eleştiriliyordu. Bir açıklama yapan avukatlar Sylvie Boitel, Antoine Comte, Virginie Dusen, Jan Fermon ve Jean-Louis Malterre, ‘Fransa’nın bir kez daha toprakları üzerinde yabancı istihbarat servisleri tarafından işlenmiş siyasi nitelikli bir suçu yargılayamamasından dehşet duyduklarını’ vurguladılar.

Paris cinayetlerine ilişkin soruşturma sırasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) rolü olduğuna yönelik iddialar gündeme gelmişti. 3 PKK’lının öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yöneten Paris savcılığı kaynakları, Fransız basınına “MİT’in  öncelikli olarak Sakine Cansız’ı hedef alan cinayetin tasarlanış ve hazırlanış aşamasına katıldığını düşündüklerini” söylemişlerdi ancak kaynaklar, ‘MİT ajanlarının bu cinayete amirlerinin emriyle doğrudan ya da MİT’in imajını bozmak amacıyla MİT yönetiminden habersiz veya barış sürecine zarar vermek amacıyla katıldıklarına dair yeterli kanıt olmadığının’ da altını çizmişti.

AİLELERDEN TEPKİ

Öte yandan Cansız, Doğan ve Şaylemez’in aileleri tarafından yapılan ortak açıklamada, durumdan Fransız makamlarını sorumlu tuttu. Açıklamada, suikastlarla ilgili soruşturmanın 2015 yılında tamamlandığı ve Fransız makamların Güney’in sağlık sorunlarından haberdar olduğu hatırlatılarak, “Neden 2017 Ocak ayı beklendi? 5 Aralık tarihi bilinçli olarak mı 23 Ocak 2017’ye ertelendi” denildi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise Twitter hesabı üzerinden şu mesajı paylaştı: “HDP genel merkezini yaktığı halde serbest kalan evinde, Paris katliamını yapan Ö. Güney cezaevinde ölü bulundu. Piyonlarla konu örtülüyor mu?”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi