Görüş Bildir

'Pes yani' İnternetten anne karnında bebek satışı!

İnternet üzerinden ‘yasadışı yollarla bebek ticareti’ yapan kişiler durdurulamıyor. Şikâyetler üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kapattırılan bebek ticaret blogları, tüm yaptırımlara rağmen yayınlarını sürdürüyor.

'Pes yani' İnternetten anne karnında bebek satışı!

Şikâyetler üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kapattırılan bebek ticaret blogları, tüm yaptırımlara rağmen yayınlarını sürdürüyor. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, çocuklarını evlatlık vermek isteyen ve evlatlık arayanların buluşma noktası olan bloglarda, bebek pazarlığı 40 bin TL'den başlıyor. 'Evlilik dışı hamilelik' gibi nedenlerle bebeklerini istemeyen veya bakamayacakları gerekçesiyle satışa çıkaran anneler, e-posta veya cep telefonu numaralarını siteye bırakarak alıcı bekliyor.

'DOĞUMU SİZİN ADINIZA YAPALIM'

Yeni Şafak gazetesinden Neslihan Önder, Kahramanmaraş'tan ilan bırakılan ilandaki numarayı aradı ve karşısına çıkan 26 yaşındaki genç bir anne adayıyla yazışmasını yayınladı.

Adının Elif olduğunu öğrenilen kadın, 3 çocuk annesi. Erkek bebek beklediğini belirten anne adayı, karnındaki çocuğunu imkânsızlıklar nedeniyle evlatlık vermek istediğini söylüyor. Sezeryanla doğuracağını belirten kadın, bebeğini 40 bin TL'den satışa çıkarmış. Telefonda pazarlığının sürdüğü dakikalarda Elif Hanım tarafından sarf edilen bir cümle, skandalın boyutunu gözler önüne seriyor:

 “Evlatlık prosedürleri ile uğraşmak istemiyorum. İsterseniz doğumu sizin adınıza yaparım" diyen kadın, evlatlık alacak kişinin kimliğiyle doğum yapabileceğini söylüyor.

'CİDDİ DÜŞÜNENLER ARASIN' VURGUSU

Elif Hanım, “Merhaba doğuma bir ay bile kalmadı, ciddi düşünenler arasın. Allah her şeyin hayırlısını versin bebek anne karnında" diyerek ilan bırakmıştı. İlanların yayınlandığı blogların birinde blog sahibinin “Ben de evlat özlemi çekiyorum. Amacım insanlara faydalı olmak" sözleri dikkat çekiyor. Blog sahibi, “Kendini iş adamıyım, zenginim, yardımcı olurum, evimde ağırlarım, bakarım gibi yorum yapan, hamile bayanlara sahip çıkmaya çalışan kişilere de inanmayın. Çaresiz olabilirsiniz ama denize düşerken yılana sarılmayın" diyor.

 ANNE KARNINDA BİLE SATILIYOR

 Söz konusu sitede Türkiye'de yasak olmasına rağmen taşıyıcı anne arayan bir kişinin “Selam ben Murat, taşıyıcı anne ya da hazır evlat arıyoruz" şeklindeki yorumu dikkat çekiyor.

'ERKEK ARKADAŞIM BENİ TERK ETTİ'

Öte yandan Ömür Bebek adlı kullanıcının “39 haftalık erkek bebeğe hamileyim. Gerçekten almayı düşünen aileler arasın" ilanı bulunurken, isimsiz bir kullanıcının “Merhaba anne karnında bulunan halen 7 aylığı geçmiş olan erkek bebeği evlatlık veriyoruz" şeklinde yorumu yer alıyor. Yine isimsiz yorum yazan bir kullanıcı “26 haftalık bebeğim var, erkek arkadaşım beni terk etti" çağrısında bulunuyor.

“4 AYLIK HAMİLEYİM BAKAMAYACAĞIM”

Sitedeki diğer ilanlar ise şöyle; “Ben İstanbul'dan Fulya iki yıllık evliyim. Şu an 4 aylık hamileyim bakamayacağımı düşünüyorum. Temiz, namuslu bir aile arıyorum", “Evlilik dışı hamile kaldım. Doğacak ikiz çocuklarımı evlatlık vermek istiyorum", “Doğumuna 2 ya da 3 ay kalmış, kız bebek bekleyen, sigara kullanmayan, sağlıklı, yaşını doldurmuş ciddi sözünde kararlı evlilik dışı bebek bekleyen hamile bayanlar lütfen bana ulaşın."

BU TİCARETİN CEZASI AĞIR

Hukukçu Kadınlar Platformu Başkanı Avukat Figen Şaştım, internet üzerinden yürütülen bu ticaretin hiçbir hukuki zemini olmadığının altını çizerek, "Türk Medeni Kanunu'nda evlatlık ile ilgili bir takım kriterler var. İnternet sitesi üzerinden yapılan evlatlık edinme tamamen yasaya aykırı. Yürütülen bu ticaretin hapis cezasına kadar çok ağır cezası var. Bir an önce yasal işlem başlatılması gerekiyor. Sadece site ve blogları kapatmakla kalmayıp kurucularının hakkında da yasal işlem başlatması lazım" diyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi