Petrol kenti kanser oldu

Batman’da son yıllarda kanserdeki artışla ilgili o korkunç rakamlar açıkladı. 3 yılda bin 156 kişiye kanser teşhisi konulurken, bu rakamlardan 2011 yılında 74 kişi, 2012 Haziran ayında ise 36 kişi kanserden hayatını kaybetti.

Petrol kenti kanser oldu

Batman’da büyük bir artış gösteren kanser vakalarının resmi verileri açıklandı. Verilerde korkunç rakamlar ortaya çıktı. Gazetemize açıklama yapan Batman Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçı, kanser vakalarının her yıl arttığını söyledi.

KANSER VAKALARI GİDEREK ARTIYOR

Batman’da kanser vakalarının giderek arttığını dile getiren Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçı, Sağlıklı beslenme, spor, sigara ve alkolden uzak durarak kanser riskinin azalacağı görüşünde olduğunu söyledi.  Dr. Bodakçı, meme ve rahim kanseri (Servix) konusunda düzenli kontrolün önemine dikkat çekti.

KANSER HASTALARINI TAKİP EDİYORUZ

2004 yılından buyana Batman’da kanser hastalarının verilerinin olduğunu belirten Dr. İhsan Bodakçı, Batman Bölge Devlet Hastanesinde bulunan KETEM bünyesinde bir kurulun olduğunu belirterek, Kurulun iki yılda bir toplanıp, kanserin durumlarını, sayısal verilerinin hangi aşamada olduğu takip edildiğini söyledi. 2 önemli kanser vakalarının üzerinde durduklarını dile getiren Dr. Bodakçı, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri (Servix) üzerinde ciddi araştırmalar ve eğitimlerle bilinçlendirmeler yapıldığını kaydetti. KETEM merkezinde sürekli görevli doktorlarının olduğunu belirten Bodakçı, kanser ile mücadelenin daha da genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi.

TEDAVİ KONUSUNDA EKSİĞİMİZ VAR

Batman’da kanser hastalarına il dışında teşhis konulduğunu ifade eden Bodakçı, “Doktorlarımız kanserlerin bazı türlerini fark edip teşhis koyuyorlar ama bazılarının kesin tanısı gerektiği için daha ileri merkezlere sevk ediliyorlar. Kanser hastalarının tedavileri konusunda eksiğimiz var. Batman’da onkoloji servisi olmadığı için maalesef hastalarımız büyük illerde tedavi olmak zorunda kalıyorlar” ifadesini kullandı.

KANSERDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Batman Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçı, Kanser vakalarında korunma ve erken teşhisin önemli olduğu bildirildi. Bodakçı, şunları kaydetti: “Kanser oldu diye ölecek bir algı var insanlarda, bu çok yanlış bir şey. Kanserden korunmak için kanserin bire bir sebebi olan sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Beslenme bozuklukları ve obezite de kansere sebep olmaktadır. Kanserden korunmak için mutlaka hareketli bir hayat geçirilmesi gerekir ve bol bol egzersiz yapılması önemli. Fakat hepsinin başında moral gerekiyor.”

KORKUNÇ KANSER VERİLERİNİ AÇIKLIYORUZ

Batman Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçı resmi verilere göre, son 3 yılda bin 156 kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirterek, 2009 yılında 273, 2010’da 246, 2011’de 366, 2012’nin ilk aldı ayında 271 kişi kanser vakasına yakalandığını açıkladı. Bodakçı, Bu rakamlardan 2011 yılında 74 kişi, 2012 Haziran ayında ise 36 kişi kanserden hayatını kaybettiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz