'Petrol kuyusuna beton döktüler'

Mersin’in Tarsus ilçesinde 1980'li yıllarda Soda Sanayi AŞ tarafından petrol bulduğunu söyleyen işadamı Yusuf Sarı (60), petrol kuyusunun betonla doldurulduğunu ifade etti.

'Petrol kuyusuna beton döktüler'

Yunusoğlu köyü ile Özbek köyü arasındaki verimli narenciye bahçelerinin içinde 30 sene önce bulunan petrol kuyusu hala yerinde duruyor. İşadamı Yusuf Sarı, kuyu açıldığında narenciye bahçelerinin petrol içinde kaldığını, 15-20 sene bahçeden verim alınamadığını vurguladı. Sarı, şunları söyledi: “1980’li yıllarda Soda Sanayi AŞ’den ekipler saf su aramak için buraya geldi. Hatta bizim bahçeye de geldiler. Ellerinde bir alet kendilerine yarayan saf suyu arıyorlardı. Aletleri burayı gösteriyordu. Geldiler burada aylarca çalıştılar. 120 metrede suyu buldular. Çok su çıktı, bizim buraları hep su bastı. Ondan sonra o suyu betonla doldurdular. Aylar sonra gelip, tekrar sondaj yaptılar. Bu kez petrol çıktı. O zamanlar buralar limon bahçesiydi, buralar hep kurudu. Her taraf simsiyah zift oldu. Bizim bahçelere gelir diye bizler de korkup, şikayetçi olduk. Ondan sonra adamlar bıraktılar. ‘Burayı niye böyle bırakıyorsunuz, Buradan petrol çıkıyor araştırın’ dedik. ‘Bizim işimiz değil’ dediler."

Soda Sanayi AŞ’deki yetkililerin Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne başvurduklarını belirten Sarı, "O zamanlar anarşi var. Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü'nde de grev var. İçeriye kimseyi almıyorlar. Adamlar gidiyor, orada adamlara silah sıkıp, kovalıyorlar. Ondan sonra onlar da gelip, burayı dondurdular. Burası da böyle kaldı. Yetkililerini bu olayın üstüne gitmelerini istiyoruz." dedi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz