Görüş Bildir

Polis ceza aldı hapis ertelendi

DİYARBAKIR'da, kullandığı zırhlı araçla, yolda yürüyen Hatun Elhaman'a (76) çarparak ölümüne neden olan özel harekat polisi Ö.Ö. (35)hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava sonuçlandı. Yargılamayı yapan Diyarbakır 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi, sanık Ö.Ö.'yü, 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıp, cezanın ertelenmesine karar verdi.

Polis ceza aldı hapis ertelendi

Yenişehir İlçesi Gevran Caddesi'nde 27 Nisan 2016 tarihinde, Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne ait zırhlı araç, yolda yürüyen Hatun Elhaman'a çarptı. Kazanın ardından sürücü polisin araçtan inmemesi üzerine vatandaşlar olaya tepki gösterirken, bölgeye gelen çevik kuvvet ekipleri toplanan kalabalığa gaz bombası ile müdahale etti. Yaşlı kadın olay yerinde yaşamını yitirirken, gözaltına alınan zırhlı aracın sürücüsü Ö.Ö., çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğ'nce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

'POLİS VE YAYA TEDBİRSİZ DAVRANDI'

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kazaya ilişkin başlattığı soruşturma sonucunda, Ö.Ö. hakkında 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Şüphelinin, Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne ait 21 A 1453 plakalı zırhlı araçla, Gevran Caddesi'nde yürüyen Hatun Elhaman'ı görmeyerek çarptığı belirtilen iddianamede, zırhlı aracın altında kalan Elhaman'ın hayatını kaybettiği kaydedildi. Şüphelinin yoğun araç ve insan trafiği olan Gevran Caddesi'ne gerekli önlemleri almaksızın, zırhlı ve büyük bir araçla ve tek başına çıkmakla dikkatsizlik ve tedbirsizlik yaptığı kaydedilen iddianamede, şüphelinin kendisi gibi tedbirsiz davranıp yaya geçidini kullanmayan ve aracın hareket ettiğini fark edemeyen yaşlı kadına çarparak ölümüne neden olduğu ifade edildi.

'DAVA SÜRECİNDE KAZA YAPMADI'

İddianamenin kabulünün ardından tutuksuz sanık Ö.Ö.'nün yargılaması, Diyarbakır 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Davanın dün görülen 6'nca celsesine sanık Ö.Ö. katılmazken, taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak dosyaya gönderilen Adli Tıp raporu okundu. Raporda, sürücü Ö.Ö. ve hayatını kaybeden Hatun Elhaman'ın eşit derecede kusurlu oldukları bildirildi.

Söz alan sanık avukatı Elfidan Doğru, yaşlı kadının yaya geçidini kullanmadan karşıya geçtiğini belirterek, "Olayın gerçekleşmesinde müvekkilim kusurlu değildir. Olay yayanın ağır kusurundan kaynaklanmıştır. Maktül aracın kör noktasından gelmektedir. Müvekkilim uzun süredir zırhlı araç kullanmaktadır ve dava sürecinde harhangi bir kazaya karışmamıştır" dedi.

Kazada hayatını kaybeden yaşlı kadının ailesinin avukatı Şaban Dalğın ise sanığın kasıtlı olduğuna dair bir iddiaları ve talepleri olmadığını belirterek, "Sanık kanunun kendisine yüklediği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak, maktulün ölümüne sebep olmuştur. Maktul olay yerinde hemen vefat ettiği için ceza davası anlamında herhangi bir iddiamız yoktur. Hukuk davasındaki haklarımız saklıdır. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz."dedi.

CEZASI ERTELENDİ

Kararını açıklayan mahkeme; Sanık Ö.Ö.'yü 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Cezanın,sanığın geleceği üzerindeki olası etkisini dikkate alan mahkeme, cezanın 1 yıl 8 aya düşürülmesine hükmetti. Sanığın sürücü belgesinin 3 ay geri alınmasına karar veren mahkeme, Ö.Ö.'nün kişilik özellikleri, duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurulduğunda, yeniden suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaate varılması ve işlediği suç nedeniyle dosyaya yansıyan somut bir maddi zarar bulunmaması nedeniyle, cezasının ertelenmesine hükmetti. Sanığın 5 yıl süre ile denetime tabi tutulmasına karar veren mahkeme, denetim süresi içinde yeni bir suç işlemediği takdirde açıklanması ertelenen hükmün kaldırılarak davanın düşürülmesine hükmetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi