Ramazan ayı gelirken…

2016 yılı Ramazan ayının ilk sahuru 6 Haziran gecesi yapılacak. Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tevbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği maddî ve mânevî bir terbiye ayıdır.

Ramazan ayı gelirken…

Hicri takvimine göre yılın 9.aydır. İslam dünyasına göre ‘’Ramazan’’ oruç tutma ayıdır.

Ramazan ayının diğer aylara göre ayrı bir yeri ve ayrı bir önemi vardır. Çünkü Ramazan ayı onbir ayın sultanıdır.  Çünkü Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Ayrıca bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" bu ay içerisindedir ve tabi ki oruç ibadeti de bu ayda yapılmaktadır.

Ramazan, "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedenin ise Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

Kur'an-ı Kerim bu ayda indirildi.

Ramazan ayının İslam dünyasında çok önemli bir yere sahip olmasının nedenlerinden biride yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasıdır.

Yüce Allah; Kur'an-ı Kerim’in Bakara suresi, 185.ayetinde

‘’Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren,

Doğruyu yanlıştan ayıran,  Kur'an'ın indiği aydır.’’ diye buyurmuştur.

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahiy edildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur’an’ın 97.suresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

‘’ Şüphesiz, biz o'nu kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.’’

Peygamber efendimiz (s.a.v) "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır" diye buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

Peygamber efendimiz (s.a.v)  Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir.

İslam dünyası ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterir. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır.

Ramazan orucunun önemi

Ramazan ayının İslam dünyasında çok önemli bir yere sahip olmasının nedenlerinden biride dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır.

Yüce Allah; Kur'an-ı Kerim’in Bakara suresi, 185.ayetinde

O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!  diye buyurmuştur.

Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır.

Peygamber efendimiz (s.a.v)  ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

Kaynak: AJANSLAR