RTÜK Başkanı: Bal firmalarının reklamlarını yayından kaldıramayız

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda güvenliğini ihlal ettiği tespit edilen iki bal firmasının reklamlarının kaldırılmasını istediğini söyledi.

RTÜK Başkanı: Bal firmalarının reklamlarını yayından kaldıramayız

Dursun, "Ben yayından kaldıramam. Ben yayıncıya 'şunu yayınlamayacaksın' diyemem. Biz yayının kurallara uygun olup olmadığına bakarız." dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO)'nın mart ayı olağan meclis toplantısına onur konuğu olarak katılan RTÜK Başkanı Dursun, burada yaptığı konuşmada, geçen yıl yürürlüğe konulan Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun, radyo ve televizyon yayıncılığı yapacak olan kuruluşların içeriklerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğine ilişkin ince düzenlemelere sahip olduğunu ifade etti. RTÜK'ün yasada yapılan düzenlemelere uygun yayın yapılıp yapılmadığını kontrol ettiğini kaydeden Dursun, şunları söyledi: "Türkiye'de kanun koyucu, radyo ve televizyon yayıncılığı yapacak bir kuruluşun nelere dikkat etmesi gerektiğini düzenlemiş bulunuyor. Biz herhangi bir yayını yayından kaldırma veya yayınlanmasına müsaade etme yetkisine sahip değiliz. RTÜK'ün denetime ilişkin görevi, yapılmış olan herhangi bir yayının, yasa koyucunun düzenlediği yayın ilkelerine uygun olup olmadığını denetleriz. Eğer uzmanımız uygun olmadığını düşünürse bu ihlale ilişkin bir rapor hazırlar. O rapor daire başkanına gidiyor. Daire başkanı değerlendiriyor. Arkasından hukuk müşavirine gidiyor. Orada değerlendirildikten sonra bana geliyor. Ben de bunun üst kurulda gündeme alınmasına karar veriyorum. Üst kurul gündemine alıyorum. Üst kurul bunu tartışıyor. Gerçekten ihlal var mı, yok mu? Yasanın hangi maddesini ihlal ediyor. Üst kurul ihlal görürse yine yasa koyucunun düzenlediği herhangi bir müeyyidenin uygulanmasına karar veriliyor. Bizim herhangi bir müeyyide uygulamamız o yayının son bulması, o yayının yayından kalkması, o yayının bir daha yapılmaması anlamına gelmez. Bazı ihlallere uyarı veriyoruz. Yayıncı kuruluş eğer tınmazsa, ikinci bir ihlal olursa biz o zaman para cezası uyguluyoruz."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda güvenliğini ihlal ettiği tespit edilen iki bal firmasının reklamlarının kaldırılması yönünde talepte bulunduğunu hatırlatan Dursun, "Bugünlerde uzun ilaç reklamları var. Bal reklamları var. Bugün balla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan bir şey geldi. 'Biz yasaklıyoruz. Yayından kaldırın' diyor. Yayından ben kaldıramam. Ben yayıncıya 'şunu yayınlamayacaksın' diyemem. Niye? Çünkü öyle bir şey demem sansür anlamına gelir. Biz aslında sansür kurumu da değiliz. Biz yayının kurallara uygun olup olmadığına bakarız. Kurallara uygunsa mesele yok. Değilse ona ilişkin müeyyide uygularız." ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz