Sahtecilikle suçlanan yüzde 70 engelli hastadan yetkililere çağrı

Hastanede rapor kaydı olmadığı gerekçesiyle sahtecilikle suçlanan engelli Ayşe Özbayhan'dan, şu ana kadar aldığı engelli maaşı geri isteniyor. Hem hastaneye hem de Sosyal Hizmetlere tepki gösteren Özbayhan, yetkililere çağrıda bulundu.

Sahtecilikle suçlanan yüzde 70 engelli hastadan yetkililere çağrı

Diyarbakır'da kardeşi gibi yüzde 70 engelli olan ancak hastanede rapor kaydı olmadığı gerekçesiyle sahtecilikle suçlanan Ayşe Özbayhan, hem hastaneye hem de Sosyal Hizmetlere tepki göstererek yetkililere çağrıda bulundu.

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Dökmetaş Mahallesinde oturan Ayşe ve Sabiha Özbayhan kardeşler kas hastalığından dolayı bakıma muhtaç durumdalar.

2007 yılında engelli raporu almak için başvuran kardeşler Mardin Devlet Hastanesine yönlendirildi. Aynı anda aynı hekimlerin imzasıyla aldıkları raporlardan Ayşe Bayhan’ın raporu 11 yıl sonra sahte olduğu iddiasıyla aileye dava açıldı.

Dava sonucunda 11 yıldır aldıkları maaşların tamamını olan 70 bin Türk Lirası aileden geri istendi. Toprak evde yaşamlarını sürdüren kardeşler, maddi durumları iyi olmadığından dolayı yetkililerden yardım bekliyor.

Yaşadıkları mağduriyeti dile getiren 25 yaşındaki kas hastası Ayşe Özbayhan, bir yıla yakındır engelli bakım maaşının kesildiğini söyledi.

Maaşının kesilmesinin ardından durumu yetkililere sorduğunu aktaran Özbayhan, "Bizden raporun aslını hastaneden getirmemizi istediler. Hastaneden (Mardin Devlet Hastanesi) engelli raporumu istediğimizde, raporumun hastane arşivinde olmadığı, mevcut raporun da sahte olduğunu iddia ettiler. Buna ilişkin emniyetten aradılar, gidip ifade de verdik. Daha sonra mahkemeden bize evraklar gelmeye başladı. Bizi sahtecilikle suçluyorlar." dedi.

Kendilerinin sahtecilikle alakalarının olamayacağını belirten Özbayhan, "Ben zaten engelliyim, her hastaneye de gidebilirim. Gittiğim hastaneden yüzde 98 engelli raporu veriyorlar. Anne-babamın sahtecilikle alakaları olamaz, okuma yazmaları yok. Onlar bize bakıyor, annem bizzat kendisi bana yemek veriyor." ifadelerini kullandı.

"Şu ana kadar bize verilen 70 bin lirayı geri istiyor"

Kas hastası olduğunu ve gittikçe ağırlaşan bir hastalık olduğunu belirten Özbayhan, "Alakamız olmadığı halde bize zulüm ediyorlar. Aile Bakanlığından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istiyoruz ve bizzat ilgilenmelerini istiyoruz. Şu an mahkemeliğiz ve 70 bin lirayı geri istiyorlar. Durumumuz yok, toprak evde yaşıyoruz, bunu ödeyebilmemiz imkânsız. Anne-babamı hapse atsalar dahi bu parayı ödeyebilmemiz imkânsız. Allah rızası için yetkililerden yardım istiyoruz." şeklinde konuştu.

Aynı tarihte beraber heyete girmelerine rağmen kendi raporunun kabul, ablasının raporunun sahte olarak değerlendirilmesine bir anlam veremediğini belirten Ayşe Özbayhan engelli kardeşi Sabiha Özbayhan da Mardin Devlet Hastanesine tepki gösterdi.

Durumlarının apaçık ortada olduğunu belirten Özbayhan, "Sahteciliğe neden başvuralım, başımızı ağrıtalım? Anne-babamızı bizden ayırmaya çalışıyorlar. Onları ayırırlarsa biz ne yapacağız? Bize kim bakacak?" ifadelerini kullandı.

"Siz aile bakanısınız, aileyi ayırma bakanı değilsiniz"

Yetkililer tarafından sesinin duyulmasını isteyen Özbayhan, "Özellikle aile bakanına sesleniyorum. Siz aile bakanısınız, aileyi ayırma bakanı değilsiniz. Lütfen bu ailenin sesine kulak verin. Sayın Cumhurbaşkanım! Siz mazlumların yanındasınız. Biz mazlumuz, lütfen bize yardımcı olun. Sizi çok seviyor ve görmek istiyorum. İnşallah sesimizi duyar ve sizin elinizle bu iş hal olunur." temennisinde bulundu.

Hastaneden aldıkları yüzde 98'lik raporu da kabul etmediler

Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkililerinin ablası Ayşe Özbayhan’ın raporunun sahte olduğunu belirtmeleri ve yeni bir rapor çıkarılması gerektiğinin belirtmeleri üzerine Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesin gittiklerini aktaran Özbayhan, buranda da yüzde 98 oranında engelli rapor aldık  ve müdürlüğe verdiklerini söyledi.

Özbayhan, "İki ay sonra bunu da kabul etmediklerini belirterek Selahattin Eyyubi Devlet hastanesinden rapor çıkarmamızı istediler. Oradaki doktorlar da bizdeki sözde sahtecilik ile ilgili evrakları gördüklerinde bir şey yazmadılar. Sosyal Hizmetler şimdi de bizden Elâzığ’dan rapor getirmemizi istiyorlar." dedi.

"Allah rızası için yetkililerden yardım istiyoruz"

Engelli olduklarından ve maddi imkansızlıklardan dolayı Elazığ’a gidemediklerini belirten Sabiha Özbayhan, "Biz bu halimizle nasıl gidelim. Bu toprak evde geçimimizi ancak sağlayabiliyoruz. Aldığım yardım parasıyla zar-zor geçiniyoruz. Gerçekten çok mağdur durumdayız ve mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Allah rızası için yetkililerden yardım istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kızlarının ihtiyaçlarını karşılamada dahi yetersiz olduklarını, tüm özbakım ihtiyaçlarını kendisinin yerine getirdiğini ifade eden Anne Nafiye Özbayhan ise, "İki kızım doğuştan beri yatalaktır, engellidir. Bir tası ağızlarına götüremiyor, ekmek yiyemiyor, yataklarına yatamıyorlar. Sabahtan akşama kadar onlarla ilgileniyor, onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Her şey gözler önündedir. Sahte iş çevirmeye gerek yok ki. Çok şükür bu tür şeyler de bizden uzaktır." diye konuştu.

"İlgili kurumlardan şikayetçiyiz"

Anne Özbayhan, "Günün birinde, kızımın maaşının kesildiğini söylediler. Eşim on gün boyunca bu kızımı hastanelere götürüp getirdi ve her gelişinde 3-4 gün hastalandı, rahatsızlık çekti. Bu şekilde bir sene uğraştık. En son aleyhimizde dava açıldı. Para ve hapis cezası isteniyor. Ben cezaevine girsem bu iki kızıma kim bakacak? Bizim bir canımız var, gelip o canımızı da alsınlar." dedi.

Anne Özbayhan, "İki kızım var ve her ikisini beraber götürüp getirdik, raporlarını düzenledik. Şimdi birini kabul ediyorlar diğerinin ise sahte olduğunu iddia ediyorlar. Ne hata yapmışsa hastane yapmıştır ve biz Mardin Devlet Hastanesi ile Sosyal Hizmetlerden şikâyetçiyiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz