Görüş Bildir

Saraç tahliyesine savcıdan itiraz!

Savcı, eski Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saraç ile eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sır'ın adli kontrol kararıyla tahliye edilmesine itiraz etti.

Saraç tahliyesine savcıdan itiraz!

Cumhuriyet savcısı tarafından, üst mahkeme olan 5. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan itiraz dilekçesinde, sanıklar Saraç ve Sır'ın, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçirilen süre, suçun, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen suçlardan olması, suçun işlendiğine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin oluşu ile tanık beyanları gerekçe gösterilerek, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı belirtildi.

Dilekçede, söz konusu gerekçelerin dikkate alınarak, sanıklar Saraç ve Sır hakkında verilen tahliye kararının kaldırılması, tutuklanmaya yönelik yakalama emri düzenlenmesine karar verilmesi talep edildi. 21 Şubat'ta görülen duruşmada, Saraç ve Sır'ın yurt dışına çıkış yasağı ile haftanın iki günü ikametlerine en yakın kolluk biriminde imza atmalarına ilişkin adli kontrol hükümlerince tahliyelerine karar verilmişti.

HABER MERKEZİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamındaki davada tutuklu yargılanan Dicle Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç ve eski Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Aytekin Sır'ın tahliye edilmesine, bir üst mahkemede itiraz etti. Buarada, ülke genelinde FETÖ operasyonları hız kesmeden devam ederken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

TAHLİYEYE SAVCIDAN İTİRAZ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Dicle Üniversitesi'ndeki FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, 24 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanan ve haklarında 'terör örgütü kurma ve yönetme' suçlarından 22.5'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılan, eski Rektör Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç ve eski Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Aytekin Sır, yargılandıkları Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce, 2 gün önce tahliye edildi. Duruşmada, Saraç ve Sır'ın tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildiren Cumhuriyet savcısı, üst mahkeme konumunda olan 5'inci Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak, tahliye kararına itiraz etti.

VERİLEN DİLEKÇEDEKİ İDDİA

Üst mahkemeye sunduğu itirazdilekçesinde sanıklar Saraç ve Sır'ın, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçirilen süre, suçun, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen suçlardan olması, suçun işlendiğine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin oluşu ile tanık beyanları gerekçe gösterilerek, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı belirtildi.

Dilekçede, söz konusu gerekçelerin dikkate alınarak, sanıklar Saraç ve Sır hakkında verilen tahliye kararının kaldırılması, tutuklanmaya yönelik yakalama emri düzenlenmesine karar verilmesi talep edildi.

MARDİN'DEKİ FETÖ OPERASYONU

Öte yandan, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Mardin, İzmir, İstanbul, Ankara, Manisa, Tekirdağ ve Şanlıurfa'da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında 7 üsteğmen ve 51 uzman çavuşun da bulunduğu 61 asker gözaltına alındı.  Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

ELAZIĞ VE ALTI İLDE BASKIN

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince göçmen kaçakçılığı yapan şahısların yakalanmasına yönelik Elazığ, Van, Ağrı, Bitlis, Bingöl ve Malatya'da bazı adreslere eş zamanlı operasyon yapıldı. Operasyonda 13 şüpheli yakalandı.

MUŞ BÖLGESİNDE25 GÖZALTI

Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin "mahrem imam" yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Muş merkezli 20 ilde ardışık arama sistemini kullanarak, örgütsel toplantı ve sohbet gibi faaliyetlerin saat ve zamanını bildirmek amacıyla irtibat kurdukları tespit edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenledi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Muş, Ankara, İstanbul, Konya, Kırıkkale, Kastamonu, Elazığ, Adıyaman, Kırklareli, Hakkari, Balıkesir, Edirne, Denizli, Şanlıurfa, Sivas, Malatya, Gaziantep, Kayseri, Eskişehir ve Şırnak'ta 24'ü muvazzaf asker, biri kamudan ihraç edilen 25 zanlı gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden bir yüzbaşı, 5 üsteğmen ve 6 astsubay tutuklandı, 13'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi