Görüş Bildir

Selçuklu Meydan Mezarlığı UNESCO'nun ana listesine önerilecek

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın ana listeye alınması için başlatılan çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Selçuklu Meydan Mezarlığı UNESCO'nun ana listesine önerilecek

Tarihi mekanlarıyla açık hava müzesi konumundaki Ahlat'ta bulunan ve 2010 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın ana listeye alınması için çalışma yürütülüyor.

Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, gazetecilere yaptığı açıklamada, turizmin gelişmesinde önemli bir yer tutan ve dünyanın en büyük İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın tanıtılmasının önemli olduğunu söyledi.

Mezarlığın gelecek yıl ana listeye alınmasının beklendiğini belirten Çoban, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin en büyük kazı alanlarından biri Ahlat'ta bulunuyor. İlçemiz bir gezi güzergahı ve büyük bir destinasyon. Böyle bir parkurda işe Selçuklu Mezarlığı'nın düzenlemesinden başladık. Yeni müze ve karşılama merkezi inşa edildi. Daha sonra çevre düzenlemesini gerçekleştirdik. Yeni kazı ekibi oluşturduk. Kümbetlerin restorasyonunu da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttük. Ahlat şu anda UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanımızla görüştük ve bu yıl ki tekliflerinin Ahlat olacağını söyledi. Ahlat, artık geçici listeden ana listeye taşınıyor. "

- "İslam dünyasına sunacağız"

 Ahlat'a gösterdiği ilgiden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Çoban, sözlerini şöyle tamamladı:

"Onun hamlesi ve öncesinde eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün ziyaretleriyle Ahlat'taki kültürel mirasın ihyasına başladık. Bizler de bir katma değer oluşturarak, göçü durdurmalıyız. İnsanlar çeşitli vesilelerle buraları terk etmemeli. Nüfus yoğunlaşmalı. İnsan olmayan yerde hayat olmaz. Medeniyetin devam etmesi düşüncesiyle ilimizin değerlerini muhafaza ederken diğer taraftan da ilimizin en güzide parçalarından olan Ahlatımızı bütün İslam dünyasına ve insanlık mirasına sunacağız. Bunun hazırlığını yapıyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi