Sivil cumaya 5 yıl hapis

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Sivil cumaya 5 yıl hapis

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Erdoğmuş hakkında hazırlanan iddianame, 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Erdoğmuş'un, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile 4 Mart 2016'da Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki Sümerpark'ta, güvenlik güçlerince PKK'lı teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar ile uygulanan sokağa çıkma yasağının protesto edilmesine yönelik sözde "sivil cuma namazı"na katıldığı ve açıklama yaptığı belirtildi.

Namazı kıldıran Erdoğmuş'un daha sonra yaptığı konuşmada, terör örgütü PKK/KCK'nın üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda hareket eden örgüt mensuplarına yönelik güvenlik güçlerince yapılan operasyonları gayrimeşru gösterdiği ifade edilen iddianamede, Erdoğmuş'un güvenlik güçlerinin operasyonlarını "tahaccür" ve "gaddarlık" olarak nitelendirdiği aktarıldı.

- "Terörizmi özendirici nitelikte beyanda bulunmuş"

İddianamede, şunlar kaydedildi:

"Erdoğmuş, terör örgütü mensuplarının, devletin güvenlik güçleri ile girdikleri silahlı çatışmaları haklı göstermiştir. Konuşma içeriği bir bütün halinde değerlendirildiğinde, şüphelinin terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte beyanlarda bulunmak suretiyle terör örgütü propagandası yapma suçunu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesi bulunmaktadır."

İddianamede, basın açıklaması esnasında toplanan grup tarafından terör örgütü PKK lehine sloganlar atıldığı yer aldı.

Erdoğmuş'un, 26. Dönem HDP Diyarbakır Milletvekili seçilmesi nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığınca Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne "yasama dokunulmazlığının" kaldırılması talebiyle fezleke gönderildiği anımsatılan iddianamede, "6718 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 1. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına eklenen geçici 20. madde gereğince yasama dokunulmazlığı kaldırılarak soruşturma dosyasının Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla gereğinin takdir ve ifası bakımından Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği ifade edildi.

- Erdoğmuş bugüne kadar ifade vermeye gelmedi

Cumhuriyet Başsavcılığınca Erdoğmuş hakkında savunmasının alınmasına yönelik çağrı kağıdı düzenlenerek adresine tebligat gönderildiği bildirilen iddianamede, şüphelinin bugüne kadar ifade vermeye gelmediği aktarıldı.

İddianamede, Erdoğmuş hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile hapis cezasına mahkumiyeti halinde TCK'nın 53/1. maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz