SODES'le ilk defa gerçek müze gördüler

Mardin’in Mazıdağı ilçesi Ümit Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (ÜMİTDER), Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı Projesi (SODES) kapsamında finanse edilen ‘Aydınlık Yarınlara Projesi' kapsamında Mazıdağlı öğrenciler İstanbul’a gezi düzenledi. Geziya katılan öğrencilerden bazıları hayatlarında ilk defa müze gördüklerini söyledi.

SODES'le ilk defa gerçek müze gördüler

Proje ile maddi durumu olmayan öğrencilere yönelik açılan okuma salonunda eğitim gören öğrencilerin katıldığı gezi ile öğrenciler daha önce televizyonlardan izledikleri İstanbul’u görme ve yakından tanıma fırsatı buldu. 18 öğrencinin katıldığı gezinin ilk durağı Diyarbakır oldu. Diyarbakır’ın tarihi Ulu Camii ve simgesi Diyarbakır Surlarını gezen öğrenciler akşam yemeğinden sonra Diyarbakır Havaalanı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na hareket etti.

İstanbul’da Sultan Ahmet, Topkapı Sarayı, Miniatürk, 1453 Panorama Müzesi, İstanbul Büyükşehir Binası, Süleymaniye ve tarihi-turistik yerleri gezen öğrenciler ayrıca Eyüp’te Halit Paşa Konağı’nda kahvaltı yapmanın keyfini çıkardı.

İstanbul’la ilk defa geldiğini ifade eden öğrencilerden Hasan Doğan, İstanbul’un tahmin ettiğinden daha çok büyük bir şehir olduğunu söyledi. Televizyondan her gün İstanbul’u gördüğünü ifade eden Doğan, kentin tarihi yerlerinden çok etkilendiğini anlattı. 1453 Panorama Müzesi’nden etkilendiğini ifade eden öğrenci Fatime Esen ise hayatında ilk defa müze gördüğünü söyledi. Esen, "Televizyonlarda müze görmüştüm. Şimdi ise birden fazla müzeyi gördüm. Bu benim için unutulmaz oldu. Bu projeyi destekleyen ve bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

SODES kapsamında hazırladıkları projenin Mardin Valiliği SODES Koordinasyon Birimi’nde yürütüldüğünü hatırlatan Mazıdağı Okuma Salonu Müdürü Serdar Başaranoğlu da gezinin bu kapsamda düzenlendiğini belirtti. Gezi ile öğrencilerin sosyalleşmesine katkıda bulunduklarını dile getiren Başaranoğlu, batıya düzenlenen geziler ile doğu-batı arası kardeşlik köprüsü kurmayı amaçladıklarını aktardı. “Öğrencilerimiz daha önce görmedikleri yerleri gördüler. Tarihi ve turistik mekanlar hakkında bilgi sahibi oldular. Öğrenciler arasında güzel bir kaynaşma oldu. Ayrıca misafirliğe gittikleri ailelerden gördükleri ilgiden çok memnun kaldılar.” diyen Başaranoğlu bu imkanı sağlayan Kalkınma Bakanlığı, Mardin Valiliği, Ümit Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.

Başaranoğlu, geçen yıl SODES kapsamında okuma salonuna gelen öğrencilerden 3 fen lisesi, 6 Anadolu öğretmen lisesi, 6 sağlık meslek lisesi, 11 Anadolu lisesi, 6 Anadolu imam hatip lisesi, 5 meslek lisesi olmak üzere toplam 37 öğrencinin tercihli liselere yerleştiğini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz