Son kürkçüler teknolojiye direniyor

Geçmişte erkeklerin kışın soğuktan korunmak için tercih ettiği, yöreye özgü olan kürklerin son ustaları, gelişen teknolojinin gölgesinde mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Son kürkçüler teknolojiye direniyor

Sayıları her geçen gün azalan Şanlıurfa'daki kürkçülüğün son ustalarından İbrahim Halil Küçük (50), teknolojinin gölgesinde mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Kürkün yapım aşamasının oldukça zahmetli olduğunu aktaran Küçük, eskiden kentte 100’e aşkın kürkçü ustasının bulunduğunu, şimdi ise yöreye özgü bu giysi türünü yapan 3 usta kaldığını belirtti. Kürk ustası Küçük, asırlık mesleklerini ayakta tutmak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Usta, bir ayda sadece bir tane yapabildikleri kürk fiyatlarının bin ile 5 bin lira arasında alıcı bulduğunu söyledi.

Bir kürk bir ayda yapılıyor

Çıraklıktan yetişerek mesleğini sürdüren kürk ustası İbrahim Halil Küçük, “Teknolojinin gölgesinde kaybolduk. Tamamen el işi yaptığımız için teknolojiye ayak uyduramıyoruz. Kesinlikle makine ve kimyasal kullanmıyoruz. Bir kuzu annesinin karnından çıkar ölür, öldükten sonra postu bize gelir. Post bize geldikten sonra biz de işlemesine başlarız. İşlemesi çok uzun ve aşırı derecede zordur. El emeği olduğu için artık çırakta yetişmiyor. O yüzden teknolojiye yenik düştük.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz