Su dezenfeksiyonu

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün, halk sağlığını korumak amacıyla 17 ilçenin kırsal mahallelerinde başlattığı içme suyu dezenfeksiyonu için sıvı klor dozajlama sistemi kurma çalışmaları Çınar’ın kırsal mahallelerinde devam ediyor.

Su dezenfeksiyonu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Dairesi Başkanlığı’nın halk sağlığını korumak amacıyla başlattığı içme suyu dezenfeksiyonu için sıvı klor dozajlama sistemi kurma çalışmaları kırsal mahallelerde devam ediyor.

Kulp ve Çermik’in kırsal mahallelerinde tamamlanan, Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçelerinin kırsal mahallelerinde yüzde 90’ı tamamlanan çalışmalar, Çınar’ın kırsal mahallelerinde sürdürülüyor.

Çınar’ın Gelensu kırsal mahallesindeki çalışmaları yerinde denetleyen Su Tesisleri Dairesi Başkanı Murat Taban, Nisan 2014’te yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası’nın ardından 17 ilçenin kırsal mahallelerinde fizibilite çalışmalarına ağırlık verildiğini kaydetti.

Sıvı klor dozajlama sistemi kuruluyor

Taban, Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur ilçelerine bağlı kırsal mahallelerdeki çalışmaların yüzde 90’lık kısmının tamamlandığını, 13 kırsal ilçedeki dezenfeksiyon çalışmalarına ise devam edildiğini söyledi. Hedeflerinin 17 ilçeye bağlı tüm kırsal mahallelerde içme suyu dezenfeksiyonu için sıvı klor dozajlama sistemi kurmak olduğunu belirten Taban, “Sistemle birlikte suyumuzu dezenfeksiyon işlemlerinden geçiriyoruz. Sistemi kurduktan sonra 10 günde bir klor takviyesi yapıyoruz, kırsal mahallerdeki hanelerden bakiye klor ölçümü yaparak suyumuzun kalitesini ölçüyoruz.” dedi.

Salgın hastalıkların önüne geçmek için yapılıyor

Taban, içme suyunun dezenfeksiyon çalışmasının hem yasal olarak yapılması gerektiğini hem de halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, klorlanmayan su da bakteri oluşumu meydana gelebildiğini, salgın hastalıkları önleme adına çalışmanın büyük önem taşıdığını kaydetti.  Taban, bu nedenle tüm köylerde içme suyunun dezenfeksiyon işleminin yapılacağını ifade etti.

Çınar’da 93 kırsal mahallenin tamamında çalışma yürütülecek

Çınar’ın Gelensu kırsal mahallesindeki sıvı klor dozajlama sistemi kurma çalışmalarının tamamlanarak devreye alındığını bildiren Taban, “Köy içerisinde bulunan hanelerde analizler yapıldı. Şu anda dezenfeksiyon ile ilgili bir sıkıntı yok.” şeklinde konuştu. Taban, Çınar’a bağlı 93 kırsal mahallenin tamamında sıvı klor dozajlama sistemi kurma çalışmaları yürütüleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz