Görüş Bildir

Suryani manastırı turiste hazırlanıyor

Batman'daki Morkiryakos Manastırı turizme kazandırılıyor

Suryani manastırı turiste hazırlanıyor

Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal, Batman ve Siirt'te 5 ayrı nokta da kazı çalışmaları yapılacağını, ilk etapta Morkiryakos Manastırı'nı restore edip turizme kazandırmak istediklerini söyledi.

Uysal, Morkiryakos Manastırı'nda yapılan temizlik ve kazı çalışmalarıyla ilgili yaptığı incelemeler sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Batman Müze Başkanlığı olarak 2'si Batman sınırları içerisinde 3 tanesi de Siirt'te olmak üzere 5 kazı yerleri olduğunu belirtti.

TURİZMİN HİZMETİNE SOKULACAK

Önümüzdeki günlerde kazılara başlayacaklarını ifade eden Uysal, şöyle dedi:

''Batman ve Siirt'te 5 ayrı nokta da kazı çalışmaları yapılacak ilk etapta Morkiryakos Manastırı'nı restore edip turizme kazandırmak istiyoruz. Kazılar Aralık ayı sonuna kadar devam edecek. Müze çalışması olarak bu gün Morkiryakos ta çalışma başlattık. Bu çalışma ilk planda bir ay sürecek. Restore çalışmasından sonra Morkiryakos'u turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Mardin'den sonra Midyat'a gelen turistler Hasankeyf üzerinden tekrar Midyat'a geri dönüyorlar. Şu an yapılan çalışmaları önemsiyoruz. Restorasyon çalışmaları bittikten sonra çevre düzenlemesi yapılacak. Bu vesile ile Hasankeyf'e gelen turistlerin bir kısmını Morkiryakos üzerinden Batman'a çekebiliriz. 2013'te Batman Müzesi de açılacak Malabadi Köprüsü turizm açısından çok önemli. Bölge tarihi ve kültürel varlıklar açısından çok zengin bir bölge. Kültürel envanter çalışmamız da başladı. Batman güzelliklerini zaman içerisinde ortaya çıkaracağız.''

5. YÜZYILDA İNŞA EDİLMİŞ

Kaynaklara göre Mardin'de bulunan Deyrulzafaran Manastırı ile yaşıt olan Morkiryakos Manastırı'nın 5. yüzyılda inşa edildiği, 2 bin 340 metrekarelik bir alan üzerinde kurulduğu üstü kapalı, dar ve ve uzun geçitlerle yer altına uzanan zemin katıyla birlikte üç katlı bir yapı olduğu belirtildi. Dıştan dikdörtgen planlı manastırda, içten de iki kare planlı bir avlunun etrafında, kemerli kolonların gerisinde bir birine bitişik çok sayıda oda bulunduğu bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi