Tarihi eserler için kırmızı alarm

Greenpeace, iklim değişikliğinin dünyanın en çok nüfusuna rahip olan ülkesi Çin'deki tarihi eserlere etkisini ortaya koyan bir rapor yayımladı. Raporda Çin'in İpek Yolu üzerinde bulunan mağaralarında bulunan tarihi Budist fresklerinin ve heykellerinin iklim değişikliği sebebiyle tehdit altında olduğunu ortaya çıktı.

Tarihi eserler için kırmızı alarm

Greenpeace'in yayımlamış olduğu yeni rapor, Çin'in İpek Yolu üzerindeki mağaralarında bulunan tarihi Budist fresklerinin ve heykellerinin, iklim değişikliğinin sebep olduğu aşırı yağışlar nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını gün yüzüne serdi.

Yayımlanan raporda, çölde değişen iklim koşullarının, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Mogao Mağaraları dahil olmak üzere, birçok mağaradaki heykel ve duvar resmini olumsuz etkilediğine işaret edildi.

Son 20 yılda, ülkenin kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde yağışlı günlerin sayısının azaldığı ancak toplam yağış miktarının arttığı belirtilen raporda, bu durumun şiddetli yağışlara sebep olduğu kaydedildi.

Bölgedeki sıcaklıkların da dünya geneline kıyasla daha hızlı arttığı bilgisinin yer aldığı raporda, yüzyıllardır savaş, deprem ve kum fırtınalarına karşı ayakta kalmış bazı mağaralardaki duvar resimlerinin iklim değişikliği nedeniyle şimdiden bozulmaya başladığı ve bazı tarihi eserlerin birkaç yıl içinde yok olabileceğine vurgu yapıldı.

Artan nemin, duvar resimlerinin yüzeyindeki tuzun kristalleşmesini hızlandırarak soyulmalarına neden olduğunun bildirildiği raporda, yağmur suyu sızıntılarının resimleri aşındırdığı ve ani sellerin bazı mağaraların çökmesine neden olduğu aktarıldı.

Greenpeace araştırmacısı Li Zhao, Gansu'nun mağaralarıyla ünlü olduğunu belirterek, "Çölde artan yağışlar ciddi bir risk oluşturuyor. Nemde ani artışlar, ani seller ve göçükler şimdiden yaşanmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Li, raporun, Çin'in ülke çapındaki tarihi eserlerin durumunu tespit etmek amacıyla başlattığı inceleme sürerken yayımlandığını kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz