Taşerona kadro müjdesinde son durumlar netleşiyor

Taşerona kadro konusunda hükümet çalışmalarını tamamlamışken detayları ve koşullarıyla taşerona kadro detayları açıklandı

Taşerona kadro müjdesinde son durumlar netleşiyor

Taşerona kadro da son durum kurumlarda dışarıdan çalısıp da kadroya geçmek için gün sayan işçilerin umudu oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında seçim vaadi olarak açıklanan ve kadro yolunda ilk adım olan Başbakan Yıldırım'ın devamı gündeminde olan konu hakkında son gelişmeler ve dahası, merak edilen son dakika açıklamalrı ile detayda olacakken, nasıl olunacağı ve ne zaman uygulamaya konulacağı da merakla beklenmekte

TAŞERONA KADRO SON DURUM

Hükümetin tamamladığı taşerona kadro konusunda çalımaların tamamlandığı ancak henüz bir girişimde bulunulmadığı gözlenmekteyken, yıl sonuna kadar gelecek şeklinde detaylara bir yenisi daha eklendi. Kadroya geçme konusunda araştırmasını yapan ve gerekli şartlara uygun olan adaylar için basit formüller ve detaylar açıklandı.

SON AÇIKLAMALAR

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, "Bu İş Kanunu'na atfen değil özel sözleşmeli personel modeline uyarlıyoruz. Üç yıllık sözleşme imzalanacak. Üç yıllık sözleşme öngörülüyor ancak hangi hallerde bu sözleşme iptal edilecek açıkça belirtiyoruz. Kadro güvencesiyle hizmet kalitesinin düşmesine izin verilmeyecek" dedi.

YILSONUNDA TAMAMLANACAK

Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya "güvenlik" hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:

SINAV ZORUNLU OLACAK: Mesleki bilgi, donanım esas alınacak, sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak.

KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ: Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak.

BELEDİYELER İÇİN ÖZEL FORMÜL: Belediyede çalışan taşeronlar kamu tarafından kurulan şirketlerde kadroya alınacak. Özellikle bölgedeki belediyelerdeki yapılar dikkate alınarak kapsamlı bir inceleme yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak.

TALEBE GÖRE ALINACAK: Taşeron firmalar eliyle güvenlik, temizlik, ulaştırma ağırlıklı işlerde çalışan personel kamu kurumundan gelen talebe göre, kademeli olarak işe alınacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI: Kamuda istihdam edilecek taşeronlar için güvenlik soruşturması esas olacak. Normalde işe alırken adli sicil kâğıdı yeterli oluyor. Ancak bu kez bulundukları görevler, iller birçok başlık dikkate alınarak ayrıntılı inceleme yapılıyor. Bu süreçte milli güvenliği tehlikeye sokacak eylem, işlemlerde bulunanlarla sözleşme imzalanmayacak.

İŞ AKDİ FESHEDİLECEK: Özel sözleşmeli personele İş Kanunu'nda olduğu gibi iş akdinin feshine yönelik maddeler de ayrıntılı şekilde ortaya konulacak. Terör başta olmak üzere devlete karşı eylemlere giriştikleri belirlenenlerin iş akdi feshedilecek. Herhangi bir örgüt ve yapının emir, talimatı ile hareket eden, yardım eden, kamu kaynaklarını bunlara kullandıran tek bir kişi dahi kadroya alınmayacak. Yetkili amirler tarafından gerekli işlemler yapılarak sözleşmeleri iptal edilecek.

BELİRSİZLİKLER ARTADAN KALKIYOR: Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlikler ortadan kaldırılıyor. Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz