Tatilciler "Benim kapım sağlam" demesin!

Yaz geldi, herkes tatile çıkıyor. Ancak kuyumculardan uyarı geldi. Antalya Esnaf ve sanatkarlar odası başkanı Ferda Erdem “Benim kapım çok sağlam, pencere ve balkonumdan girmeleri de hiç mümkün değil" deyip değerli ziynet eşyalarının güvenliğini ihmal etmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Tatilciler

Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem, tatile çıkacakları hırsızlık olaylarına karşı uyararak, "Büyüklerin bir sözü vardır 'hırsıza kilit dayanmaz' diye. Tatile çıkarken ziynet ve değerli eşyalarınızın güvenliğini ihmal etmeyin" dedi.

YASTIK ALTINDAKİ ALTINLAR TEHLİKELİ

Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yastık altında ciddi miktarda altın bulunduğunu, Türk insanı için önemli bir yatırım aracı olan altının genelde evlerde tutulduğunu söyledi.

Yaz mevsiminde birçok kişinin evini kapatarak tatile çıktığını, bu nedenle bu dönemin hırsızlar için "bereketli bir iş mevsimi" olarak görüldüğünü ifade eden Erdem, tatile çıkacakları hırsızlık olaylarına karşı uyardı. Erdem, "Büyüklerin bir sözü vardır 'hırsıza kilit dayanmaz' diye. Tatile çıkarken ziynet ve değerli eşyalarınızın güvenliğini ihmal etmeyin" diye konuştu.

“KAPIM ÇOK SAĞLAM” DEMEYİN

Hiç kimsenin "Benim kapım çok sağlam, pencere ve balkonumdan girmeleri de mümkün değil" diyerek değerli ziynet eşyalarının güvenliğini ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Erdem, hırsızların yaz dönemini rahat çalışma fırsatı olarak gördüklerini belirtti.

BANKALARIN KİRALIK KASALARI ÖNEMLİ

Ziynet eşyaları muhafaza etmede en güvenli yerlerin bankaların kiralık kasaları olduğuna dikkati çeken Erdem, "Ziynet eşyalarınızı ya bankaların kiralık kasalarına bırakın ya bir belge karşılığı bildiğiniz kuyumcuya emanet edin ya da güvendiğiniz bir akrabanıza bırakın" açıklamasında bulundu.

Bazı kişilerin ziynet eşyalarını ayakkabılık, buzdolabı gibi hırsızın bulamayacağını düşündüğü yerlere koyduğunu söyleyen Erdem, "Onlar da insan ve onlar da sizin düşündüğünüz yerleri düşünebiliyor" ifadesini kullandı.

Erdem, çalıntı mallara karşı kuyumcu esnafını sık sık uyardıklarını anlatarak, "Antalya'da çalıntı mal pek satılmaz. Burası dar bir bölge, belli sayıda esnaf var, haberleşmemiz de çok sık. Bu nedenle böyle küçük yerlerde çalıntı mallar pek satılmıyor. Çalıntı mallar başta İstanbul olmak üzere büyük metropollerde satılıyor veya merdiven altı atölyelerde eritiliyor" ifadelerini kullandı.

KUYUMCULAR UYARILDI                                                                

Yaz aylarında ve altın fiyatlarının yükseldiği dönemlerde sahte ürünlerin de çoğaldığına işaret eden Ferda Erdem, kuyumcuları bu konuda da sık sık uyardıklarını bildirdi.

Bijuterilerde her tür taklit ürün bulunduğunu kaydeden Erdem, "Teknoloji ilerledi, çok iyi kaplamalar yapılıyor. Bizim bile ayırmamız zorlaştı" dedi.

Altın fiyatlarının yükseldiği dönemlerde sahte ürünlere karşı daha dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Erdem, şunları kaydetti:

"Altın fiyatları ne zaman yükselir, sahte ürünlerde de artış olur. Yaz döneminde sahte altın olaylarına çok daha dikkat etmek gerekiyor. Düşük ayar altının üzerine kaplama çekip yüksek ayarmış gibi kuyumcuya satmaya çalışıyorlar. Altının yükselmesiyle kaplama sahte altınların piyasaya sürülmek istendiğini görüyoruz. Esnafı aldatmaya yönelik girişimler olduğunu duyuyoruz. Bununla ilgili şikayeti olan mutlaka bize başvursun. Alırken de satarken de dikkatli olsunlar."

(AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU

Kaynak: Diyarbakır Söz