Tatile çıkışınız ölüm olmasın!

Yaz aylarında nem oranının ve aşırı sıcakların yüksek seviyelere ulaşmasıyla araç sürücülerinin fizyolojik ve psikolojik yapısı olumsuz yönde etkileniyor.

Tatile çıkışınız ölüm olmasın!

Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, dikkati dağılan sürücülerin, tatil yapma arzusu ile tatil yapacakları yere biran önce ulaşma isteğinin birçok kural ihlalini de beraberinde getirdiğini duyurdu.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı, yaz tatili seyahatlerinde araç sürücülerinin güvenliği için alınacak tedbirleri açıkladı. Sürücülerin, sıcak havanın vereceği rehavet ile araç kullanmaktan kaynaklanabilecek yorgunluğu ile hava şartları ve yolların yapılarını dikkate alması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, yaz tatili seyahatlerinde özel araçlar yerine otobüs, tren, uçak, gemi, feribot gibi toplu taşım araçları tercih edilmesi tavsiye edildi. Araçla yola çıkacak sürücülerin yolculuk öncesi düzenli ve yeterli uyku alması gerektiğinin dile getirildiği açıklamada şu uyarılara yer verildi:

ALKOLLÜ SÜRÜCÜ OLMAYIN

“Yola çıkmadan önceki gece alkol alınmamalı. Hasta olan sürücüler mutlaka doktor kontrolünden geçtikten sonra yola çıkmalı, ilaç kullanmaları gereken sürücüler ise mutlaka doktor kontrolünde ilaçlarını uygun dozda almalı. Uzun mesafeli yolculuklarda zorunlu olmadıkça tek başına yola çıkılmamalı. Aracın yazlık (başta fren, far, olmak üzere bütün aksamlarının) bakımları yaptırılmalı. Klimalı araçların polen filtreleri ve anti bakteriyel bakımları yetkili servislerce yapılmalı. Lastik gibi zaman içerisinde değişmesi gereken aksamları değiştirilmeli. Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli. Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli. Gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergâhı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli. Rahat, bol, vücudu sıkmayan ve terletmeyen kıyafetler giyilmeli. Sabah hafif bir kahvaltı yapılmalı ve yola aç çıkılmamalı. Ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılmalı. Yiyecek olarak sebze ve meyve tercih edilmeli. Seyahat esnasında arka koltukta oturanlar dahil olmak üzere emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri mutlaka kullanılmalı.”

SİGARA İÇMEYİN, TELEFONLA KONUŞMAYIN

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmaması gerektiği vurgulandı. Direksiyon başında sigara içilmemesinin istenildiği açıklamada, araç kullanırken gözlerin karıncalanması, esneme, göz kapaklarında ağırlık, ensede gerginlik hissedilmesi durumlarda durup dinlenilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Her 100 kilometrede veya 1,5–2 saatte bir 10–15 dakika dinlenme molası verilmesinin sürücünün dikkat dağınıklığını azaltacağının kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı. Molada kan dolaşımını arttıran hareketler yapılmalı ve eller ile yüz yıkanmalı. Molalarda bol sıvı, uyku açıcı çay ve kahve benzeri içecekler alınmalı ve kişisel ihtiyaçlar giderilmeli. Araç camları kısa süreli açılarak temiz, taze hava alınmalı; ancak arı, sinek gibi sürücüyü rahatsız edebilecek böceklerin aracın içine girişleri engellenmeli. Gözlerin güneşten etkilenmesini önlemek için araç içi güneşlikler uygun şekilde ayarlanmalı ve mümkünse ultraviyole ışınlara karşı koruyucu özellikte bir gözlük kullanılmalı, otomobilde yalnız seyahat edenler kendilerini aktif ve zinde tutacak türden müzikler dinlemeli.

TARTIŞMALARDAN UZAK DURUN

Çok kişi ile seyahat edilmesi halinde tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınılmalı. Direksiyon başında iken dikkati dağıtmayacak şekilde yanındakilerle konuşulmalı. Tatil yörelerinde bulunan vatandaşlarımız, tatilde olmanın vermiş olduğu rehavet ile trafik kural ihlalinde bulunmamalı, kuralların her yerde geçerli olduğunu unutmamalıdır. Ayrıca, hava sıcaklıklarının artmasından dolayı vatandaşlarımız ve tatil dönemindeki çocuklarımızın ev, işyeri veya benzeri kapalı mekânlara göre açık alanları tercih etmesi neticesinde; yollarda özellikle yayaların karıştığı trafik kazalarında önemli derecede artış olduğu görülmektedir. Bu tip kazaların önüne geçilebilmesi için sürücülerimiz daha dikkatli olmalı ve her an yola birilerinin çıkabileceğini düşünerek, ilk geçiş hakkını yayalara tanımalı ve sürekli toleranslı davranmalıdır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz