Teknolojiye yenik düşen oyunlar yeniden hayat buldu

Yerkesik 2. Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği kapsamında, çocuklar eski oyun ve oyuncaklarla oynadı

Teknolojiye yenik düşen oyunlar yeniden hayat buldu

Muğla'da düzenlenen ''Yerkesik 2. Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği'' kapsamında, çocuklar eski oyun ve oyuncaklarla oynadı.

Muğla Metinbilim Enstitüsü Derneği ile Yerkesik Belediyesi işbirliğinde Yerkesik İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen şenlikte, çelik çomak, topaç, çember çevirme, mendil kapmaca, ip atlama ve çamurdan oyuncak yapma gibi oyunlar, çocuklara öğretilerek oynatıldı.

Yerkesik Belediye Başkanı Yusuf Demirci, yaptığı açıklamada, şenliğin amacının günümüz çocuklarının geçmişte oynanan oyunları oynamaları, böylece teknolojinin gelişmesiyle kaybolan oyuncakları gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyledi.

Çocukluk yıllarında doğal oyuncuklarla oynadıklarını ifade eden Demirci, ''Günümüz çocukları bu oyuncakları bilmiyor. Eskiden oyuncaklar çamurdan yapılırdı. Artık bir oyuncağı ulaşmak o kadar kolay ki, çocuk çamurla oynamayı tercih etmiyor. Bilgisayar oyunlarında zaman geçiren çocuklar, ikili ilişkilerini kaybediyor ve sosyalleşemiyorlar. Bu nedenle şenliğin çok önemli olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Metinbilim Enstitüsü Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz ise, dernek olarak 2 yıl önce başlattıkları şenlik ile çocukların dedelerinin ve babalarının oynadığı geleneksel oyunları öğrendiğini belirtti.

Şenlikte çocuklara sanayi öncesi kullanılan oyuncakları yapmayı öğrettiklerini anlatan Açıkgöz, ''Çocuklar çok basit kesme ve bitiştirme hareketleriyle kendi oyuncaklarını yapıyorlar. İki gün boyunca oyunları tekrar ederek yöre çocukları tarafından öğrenilmesi ve ileriki yıllarda, bu oyun ve oyuncaklar ile oynanmasını hedefliyoruz'' diye konuştu.

Açıkgöz, her yıl daha farklı ve geniş kapsamlı olma yolunda ilerleyen şenlik sayesinde çocukların dedelerinden, babalarından kalma oyunları kendi çocuklarına da öğretme imkanı bulunacağını dile getirdi.

Çocukların beş taş, birdir bir, ip atlama, bilye, dokuz taş gibi farklı oyunlarla birlikte çember ve topaç çevirme gibi kişisel gelişimde önemli rol oynayan oyunları öğrendiklerini vurgulayan Açıkgöz, ''Oyunların her biri ayrı bir öneme sahip. Dernek olarak bu oyunları gelecek nesillere aktarmanın peşindeyiz'' dedi.

Şenlikte, çocukların oynadığı oyunlara anne babalarının da eşlik ettiği gözlendi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz