Turizm huzur ister

Turizm'de hak ettiği yerde almayan Diyarbakır EMİTT fuarında, imaj yenilerken Vali Toprak, fuardaki rağbetin büyük moral olduğunu ifade ederek, turist sayısının 1 milyona ulaşması gerektiğini söyledi.

Turizm huzur ister

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır’ın 5. kez katıldığı 16. EMİTT Fuarı’nı Genel Yayın Yönetmenimiz Ömer Büyüktimur’a değerlendirdi.

Diyarbakır’ın tüm dinamiklerinin ortak çalışmasıyla fuara hazırlandıklarını belirten Vali Toprak, bunun kendilerine moral verdiğini söyledi.

Vali Toprak,”Diyarbakır’ın tüm dinamikleri geldi. Gerçek güzelliklerini kadim güzelliklerini anlatmayı amaçladık. Turizm bir barış ve medeniyet projesidir. Bu sene 5.kez katıldık. Esas konumu dünyanın 5.fuarı olmasıdır. Burada yapılan etkinlikler, anlatımlar ve tanıtımlar ileride meyvelerini verecek. Kapanış günü dahi açılış coşkusu var. Diyarbakır standı başarılı oldu. El emeği göz nuru ürünlerimizi tanıttık. Buranın dekoru da çok iyi oldu. Buraya gelince kendinizi adeta Diyarbakır’da hissediyorsunuz. Vali Yardımcımız başkanlığında Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası ile sivil toplum örgütleri ve şehrin tüm bileşenleriyle hazırlık çalışmaları yapıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansı bizatihi bu organizasyonun içinde yer aldı. Burada gördük ki işin mutfak bölümünde yapılan çalışmalar burada çok iyi yansıtılmış. Bu güzelliği önümüzdeki yıllarda daha değişik platformlarda daha güçlü şekilde yansıtacağız. Bunu yapmaya devam edersek Diyarbakır turizmde hak ettiği yere gelecek. Turizm 40’a yakın sektörü harekete geçirir. Turizmin istihdama birebir katkısı var. Olaya bu açıdan bakıyoruz.” dedi.

‘TURİST SAYISI 1 MİLYONU GEÇMELİDİR’

Büyüktimur’un Diyarbakır’ın turizm değerlerini tanıtmada eksiklik yapıldığına ilişkin eleştirisine hak veren Vali Toprak, 250 bin turistin başarı olmadığını, bu sayının 1 milyonun üzerine çıkarılmasını hedeflediklerini anlattı.

Vali Toprak, şöyle devam etti :” Tanıtımda eksiklik var. Belki çok şey yapıyoruz ama bir şeyler eksik. Ne yaparsak yapalım bunun anlatılması gerekiyor. Acaba Diyarbakır’ın tarihi ve insani değerlerini yansıtabiliyor muyuz? Turist geldiğinde gerekli alt yapımız, konaklama tesislerimiz yeterli mi? Gideceği yerlere güzel intibalarla gidebiliyor mu? 250 bin turist sayısını Diyarbakır hak etmiyor. Bu kadar güzellik ve tarihi değerlere sahip olan bir kent için başarı değildir. Ama bir taraftan da hak ettirmiyoruz. Turisti çekmek için gereken şeyleri yapmıyoruz. Turist sayısında artış var ama yeterli değil. 1 milyonu hatta 2 milyon kişiyi getirebilmeyiz. Deniz ve güneşten çok kültürel değerlere yönelik ilginin arttığı bir zamanda daha fazla şeyler yapmalıyız. Bunu yaparsak Diyarbakır turizmde şaha kalkar.”

‘TARİHİ ESERLERİ İHYA EDİYORUZ’

Büyüktimur’un Diyarbakır standının daha zengin olması gerektiği yönündeki sorusuna da cevap veren Toprak, bu fuarda birçok ilke imza attıklarını ancak gelecek yıl daha iyi olacaklarını ifade etti.

Vali Toprak,”Ömer bey eksiksiz sistem istiyorsunuz. Eleştirinize saygı duyuyorum. Ama biraz da diğerlerine bakmak lazım. Acaba diğer illerin stantları nasıl? Bence genel anlamda başarılı olduk. Ortak bir emekle bu fuara hazırlandık. Eksiklerimiz tabi var. Gelecek yıl daha iyi olması için çalışacağız. Turizm acenteleri ve otellerin stantta yer alması için yer ayarlayacağız. Her sektöre burada yer verebilirsek o zaman sizin dediğiniz yere geleceğiz. Standımızın daha zengin olması için çalışacağız. Daha düne kadar burada bu günkü birliktelik bile yoktu. Demek ki başarılı bir noktaya gelmişiz. Bu broşürleri bile ilk defa bastırdık. İçkaleye, Mimar Sinan’ın eserlerini, Diyarbakır’ın camilerini ve köprülerini onarıyoruz. Dicle’yi tanıtıyoruz. Silvan, Ergani, Çermik ve diğer ilçelerdeki tarihi değerleri restore ediyoruz. Yollarını yaptık, temizledik. Tarihi eserleri ihya ediyoruz. “ dedi.

‘TURİST TEMİZ ÇEVRE VE HUZURLU ORTAM İSTER’

Diyarbakır’ın turizmde hak ettiği payı alması için yapılması gerekenleri de anlatan Vali Toprak, turistler için gerekli alt yapıyı kurmaları gerektiğini söyledi.

Gelecekten umutlu olduğunu kaydeden Vali Toprak,”Biraz daha derli toplu haldeyiz geçmişe göre ama yetmez. Bu konudaki görüş ve önerilerinizi dikkate alacağız. Gelecek yıl bunun arayışında olacağız. Bunun bir maliyeti var. Tüm konaklama firmalarının katılım göstermesi lazım. Ama ne olursa olsun bunu yapmayı zorlayacağız. 13 bin yıllık geçmişi ve 33 medeniyete ev sahipliği yapmasıyla Diyarbakır bir değerdir. Kendine has özellikleri var. Burada sadece insanları karşılamak önemli değil. Bunun sonuçları ne olacak? Tur operatörlerini Diyarbakır’a davet edeceğiz. Onları getirebilirsek o zaman daha fazla söz sahibi oluruz. Tabi iş bununla da bitmiyor. Turist gelmişken temiz bir çevre, albenili ürünler ister. İşte bunları da hazırlamamız lazım. Turist tek yeri görmek istemez. Urfa, Elazığ ve Batman’la bağlantı kurmamız lazım. Bütün güzelliklerimizi huzurlu bir kent ortamı ile sunmamız lazım. Bunu hissettirmeliyiz. Ben inanıyorum ki Diyarbakır’ın yıldızı parlayacak. Bu topraklar bugüne kadar çok güzellikleri taşıdı. Bundan sonra da daha iyi olacak.” şeklinde konuştu.

BAYDEMİR SOSYAL KALKINMA GEREKLİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, kurtuluşun, ekonomik ve sosyal kalkınmaya giden yolun, turizm potansiyelinden geçtiğine inandığını belirterek, “ Bundan geri dönüş yok” diye konuştu.

“Öncelikli olarak kentimizi Türkiye’nin dört bir yanına tanıtmak, Diyarbakır güzelliklerini paylaşmak boynumuzun borcudur” şeklinde konuşan Baydemir, bir yandan restorasyon çalışmaları yürütülüp, bir yandan kalkınma araçları oluşturulurken öte yandan da bu yapılanları etkin şekilde duyurmaya çalıştıklarını söyledi. İki günden beri tüm stantları dolaştıklarını ifade eden Baydemir, şunları söyledi: “ Karadeniz’den Akdeniz’e Ege’den Doğu'ya tüm yöreleri gezdik. Hem kendi kapasitemizi görüyoruz, hem de birbirimize dokunuyoruz, birbirimizi tanıyoruz ve böylelikle dostluğa, kardeşliğe giden yolun taşlarını döşüyoruz. Bu itibarla da turizm sadece bir kalkınma projesi değil aynı zamanda bir barış projesidir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz