Üniversite öğrencisinden trafikte hayat kurtaran proje

Fırat Üniversitesi öğrencisi, TÜBİTAK'ın desteğiyle otomobiller için hazırladığı "kapı sinyal bandı projesi" ile ışık yetersizliğinin neden olduğu trafik kazaların önüne geçmeyi hedefliyor

Üniversite öğrencisinden trafikte hayat kurtaran proje

Fırat Üniversitesi (FÜ) Otomobil Mühendisliği öğrencisi Muhammed Ali Balkaya, ışık yetersizliğinin neden olduğu trafik kazalarının önlenmesi amacıyla TÜBİTAK'ın desteğiyle "kapı sinyal bandı projesi" geliştirdi.

Balkaya ÜBİTAK'ın Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında yürüttüğü proje ile trafikte araçların görünebilirliğinin artırılması amacıyla kapı kuşaklarına ledlerden oluşan sinyal bandı yerleştirilebileceğini, böylece ışık yetersizliğinden kaynaklanan kazaların azaltılabileceğini söyledi.

Türkiye'deki trafik kazalarının yüzde 3,67'sine ışık yetersizliğinin yol açtığını belirten Balkaya, kapı kuşağına bir görev daha yüklemek amacıyla led sistemi döşediğini dile getirdi.

Sistemin herhangi bir sürücü kartına gerek duyulmaksızın sinyal lambası ile aynı anda yanabildiğini anlatan Balkaya, "Bu ışık sistemi basit gibi görünebilir ama bir çok hayat kurtaracağına inanıyorum" dedi.

Projenin özgün olmasından dolayı TÜBİTAK'ın Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında desteğe layık görüldüğünü ifade eden Balkaya, ayrıca kapı sinyal bandı için patent başvurusunda bulunduğunu kaydetti.

Balkaya, trafikte ışığın yetersiz olduğu durumlarda kapı sinyal bandının devreye alınması ile ışık yetersizliğinden kaynaklanabilecek kazaların önüne geçileceğine dikkati çekerek, "Dörtlü sinyale bastığınız an sağ ve sol kapılarda olmak üzere toplam 24 lamba daha yanıyor. Bu da arabanın fark edilebilirliğini artırıyor. Bu şekilde diğer araçlar sizi her yönden fark edebilecek" diye konuştu.

"PROJE TAŞITLARIN GÜVENLİK SİSTEMİNE KATKIDA BULUNUYOR"

FÜ Teknoloji Fakültesi Tаşıt Dinаmiği vе Kоntrоl Anаbilim Dаlı Bаşkаnı Prоf. Dr. Hаnbеy Hаzаr da öğrencisinin, projesi ile taşıtların güvenlik sistemine önemli katkı sağlayacağını bildirdi.

Araçların konfor ve güvenliğini artırmaya yönelik Ar-Ge çalışmalarının önemine değinen Hаzаr, "Bu dünyada yapılmamış, ilk defa bizim projede ortaya konan bir güvenlik sistemi olarak düşünülmesi gereken bir araştırma projesidir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz