Uyuşturucu bağımlıları için "sosyal uyum merkezi"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca pilot illerde açılacak "sosyal uyum merkezleri" ile uyuşturucu bağımlılarının tedavileri sonrası topluma uyumlarının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Uyuşturucu bağımlıları için

Hükümetin uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar kapsamında, gelecek yıldan itibaren yeni uygulamalar gündeme gelecek.

Bu kapsamda, 2016-2018 yıllarını kapsayan Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı doğrultusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde pilot illerde "Sosyal uyum merkezleri" açılacak.

Aralık ayı sonundan itibaren açılması öngörülen merkezler, tedavisini başarı ile tamamlayan ve uyuşturucu bağımlılığını yenen kişilerin topluma yeniden adapte olması için hizmet verecek.

Merkezlerde, bağımlılıktan kurtulanlara psiko-sosyal destek, topluma uyum, kötü alışkanlıklardan uzak durma gibi konularda destek olunması planlanırken, bakanlık tarafından buralarda görevlendirilecek personele de özel eğitim verilecek.

- "Madde bağımlısı bireylere hizmet verilmesi çok önemli"

Madde bağımlılarının tedavisine yönelik çalışmalar yürüten uzman klinik psikolog Yeşim Selçuk, bağımlılık tedavisinin sadece maddeden arındırma süreci olmadığına dikkat çekti.

İlaç tedavisinin, bu sürecin sadece bir boyutu olduğunu belirten Selçuk, "Bizler tedavileri psikoterapiler ile sosyal destek sağlayarak sürdürüyoruz ama bunu kaynakların yetersizliği nedeniyle bireysel düzeyde yapabiliyoruz. Sigorta da bu tip tedavileri karşılamadığı için genelde bireyler maddeyi bırakıp, ilaç kullanıp hayatlarına devam ediyorlar. Bu da madde bağımlılığına geri dönüşleri çok artırıyor. Bu nedenle bakanlık nezdinde bu tip merkezlerin oluşturulması bizleri de mutlu etti." ifadelerini kullandı.

Selçuk, madde bağımlılığı ile mücadelede topluma adaptasyon sürecinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Madde bağımlısı insanlar zaten genelde hayatla başa çıkabilmenin bir yolu olarak madde kullanımına yöneliyor. Sonrasında ise maddeler, hayatlarının tamamı haline geliyor. Madde bağımlılığını bıraktıklarında ise bazı yaşamsal olaylar, travmalar, mevcut düzene adapte olamayış madde kullanımına geri dönüşleri artırabiliyor. Bu nedenle merkezlerin açılması ve buralara işi bilen, ehil kişiler aracılığıyla ilaçlı tedavi sonrasında madde bağımlısı bireylere hizmet verilmesi çok önemli."

- "Sosyal uyum merkezleri ile ilgili çalışma bizleri çok sevindirdi"

Eski bir bağımlı olan ve halen bu kişilerin tedavisine yönelik çalışmalar yürüten Bağımsız Yaşam Derneği Klinik Psikoloğu Enes Kartal, madde bağımlılığının hayat boyu mücadele gerektiren bir süreç olduğuna işaret ederek, bakanlığın "sosyal uyum merkezleri" çalışmasının önemine değindi.

Kartal, "Bu, aileler ve kişiler tarafından zor kabul edilse de kronik bir rahatsızlık, tıpkı şeker hastalığı gibi. Bir kişi şeker hastası ise ömür boyu şeker hastasıdır. Madde bağımlılığı da böyledir, kroniktir." değerlendirmesinde bulundu.

Madde bağımlılığı ile mücadelede tespit, tedavi ve takip süreçleri bulunduğuna dikkati çeken Kartal, "Bakanlığın sosyal uyum merkezleri ile ilgili çalışması bizleri çok sevindirdi. Bağımlıların ilaçlı tedavi sonrasında motivasyon ve topluma uyumları açısından çok önemli bir çalışma çünkü bağımlılar genel olarak toplumda sıkışmış, kendine bir yer edinememiş bireyler. Onların sadece psikolojik değil, sosyal entegrasyonunun sağlanması kritik önem taşıyor. Merkezler ayrıca toplumda, ailelerde ve madde bağımlısı bireylerde farkındalık oluşturacak." diye konuştu.

Kartal, açılacak "Sosyal uyum merkezleri"nin daha verimli hale gelmesi için bu alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşları ile bir protokol çerçevesinde iş birliği yapılabileceği, böylelikle projenin daha etkin kılınacağı görüşünü dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz