Görüş Bildir

Uzmanlardan Sıcaklık Uyarısı

Dr. Bostancı, çoğunlukla hafif ve serinletici gıdaların tercih edildiği yaz aylarında midenin dinlendirildiği düşünülse de buzlu içeceklerin tüketimindeki artışın uyku düzeninde bozukluklar ve mide şikayetlerine neden olduğunu söyledi.

Uzmanlardan Sıcaklık Uyarısı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Bostancı, yaz aylarında mide sorunlarına neden olan beslenme şekilleri hakkında bilgi vererek, vatandaşları sıcak havalarda tüketecekleri gıdalara karşı uyardı. Yaz aylarında yapılan beslenme hatalarının mide sağlığını tehlikeye attığını belirten Dr. Bostancı, uygun koşullarda saklanmayan besinlerin daha kolay bozulması ve bunlara bağlı gıda zehirlenmeleri nedeniyle; ishal ve hazımsızlık gibi sorunlar daha sık görüldüğünü ifade etti.

"DENGESİZ DİYETLER SAĞLIĞI BOZUYOR"

Memorial Diyarbakır Hastanesi Dr. Mustafa Bostancı, tatil öncesi yaza daha formda ve kilo vermiş olarak girme kaygısıyla yapılan dengesiz diyetlerin hazımsızlık, ülser, gastrit ve reflü gibi hastalıklara yol açabileceğini söyledi. Bostancı, "Yazın geç saatlere kadar ayakta kalma ve uyku saatlerinin değişmesi, gece geç saatlerde yeme alışkanlıklarını da beraberinde getirmektedir. Uyumadan çok kısa bir süre önce yenen yemekler; hazımsızlık ve reflüye neden olabilir. Artan hava sıcakları nedeniyle sıvı alım ihtiyacının artması ile vücudu serinlettiği düşünülen gazlı ve buzlu içeceklerin kontrolsüz olarak tüketimi; hazımsızlık, gastrit, reflü gibi şikayetlere yol açabilir" dedi.

"YAZIN SIVI TÜKETİMİ ARTTIRILMALI"

Yaz sıcaklarında; bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerin susuz kalmaması ve sıcaktan korunması gerektiğini belirten Dr. Bostancı, aşırı sıcaklarda bedensel aktivite ile çalışmak zorunda kalanların sıvı ve elektrolitler yönünden sebze, meyve ağırlıklı beslenmeleri ve susuz kalmamalarının çok önemli olduğunu söyledi. Mide sağlığı için, bilinçsiz ve dengesiz beslenerek diyet yapılmamalı. Susuz kalınmamalı. Diyet yapılıyorsa mutlaka diyetisyenin önerileri uygulanmalı. Az az, sık sık ve iyi çiğneyerek yemek yenilmeli. Sofradan tam olarak doymadan kalkılmalı. Yatmadan önce yemek yenilmemeli. Aşırı soğuk, sıcak, baharatlı, yağlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Sigaradan uzak durulmalı. Genel temizlik ve hijyen kurallarına özen gösterilmeli. Kronik rahatsızlıklara karşı özel diyetin ihmal edilmemesi ve ilaçlar düzenli alınmalı. Stres ile başa çıkma yolları denenmeli. Düzenli bedensel aktivite yapılmalı ve gerektiği kadar dinlenilmeli. Tüm bu önlemlere rağmen mide şikayetleri devam ediyorsa mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi