Van'da belediyenin kadın şoförleri işbaşı yaptı

Van Büyükşehir Belediyesi'nin yeni aldığı otobüsleri kadın şoförler kullanıyor. Van'da 4, Erciş İlçesi'nde ise 1 kadın otobüs şofürü kendilerine gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını söyledi.

Van'da belediyenin kadın şoförleri işbaşı yaptı

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen uygulama ile şoför başvuruları içerisinde yer alan 5 kadın, iş başı yaparken, kadınlar belediye tarafından 1 aya yakın sürüş eğitimlerine de tabi tutuldu. Başarılı eğitimin ardından direksiyon başına geçen kadınlar, Edremit-Kampüs, Kevenli TOKİ-Çarşı, Beşyol-Kampüs ve Edremit TOKİ-Çarşı güzergahlarında direksiyon başına geçti. Sabah erken saatlerinde mesai başı yapan kadın şoförler akşam mesai bitimine kadar çalışıyor. 4'ü Van'da biri de Erciş'te olan kadın şoförler şimdiden ilgi odağı oldu. Kimi vatandaşlar kadın şoförleri görünce şaşkınlıklarını gizleyemezken kimi de kadın şoför gördükleri için mutlu olduklarını söyledi. Kent kadınlarının talepleri doğrultusunda şoför olarak alımı gerçekleştirilen kadın sürücülerin sayısı zamanla fazlalaşarak daha da çoğaltılacağı belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kadın şoförlerinden birisi olan Zeynep Yorgun, hayalinin gerçek olduğunu söyledi. Şoförlüğü sevdiğini ve yaptığı meslek ile toplumda ‘kadınlar şoförlük yapamaz’ algısını tamamen ortadan kaldırdıklarını söyleyen Yorgun, "Biz kadın şoförler erkek şoförlerden daha dikkatli, trafik kurlarına uyan, disiplini elden bırakmayan şoförleriz. Bizim için hız değil, kurallar esastır. Ben Beşyol-Kampüs güzergahında çalışıyorum. Beni gören erkekler şaşkınlık içerisinde kalırken, kadınlar ise büyük mutluluk duyuyor. Çünkü kadın yolcular bizlerin yanında kendilerini daha rahat, güvenilir hissediyor. Bizler de bu yönde onların duygularına tercüman olmak ve işimizi profesyonel bir şekilde yapmak için çalışıyoruz" dedi. Kadın şoförlerden 3 çocuk annesi Betül Biter ise, "Şoförlüğü seviyorum, oldum olası şoförlük merakım vardır. Yıllardır araç kullanıyorum bugün de belediyede kent halkına ulaşımda hizmet sunuyorum. Yaptığım iş ile hem vatandaşları memnun ediyorum hem de kendim mutlu oluyorum. Ben mutfakta annelikte ne kadar profesyonel isem şoförlükte de o kadar profesyonel bir kadınım" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz