Ve Ev'leniyoruz!

Vali Vekili Helvacı, "Bu tür fuarlar hem yerel hem ulusal hem de uluslararası mevcut potansiyelin geliştirilmesinde ve tanıtılmasında çok büyük rol oynar"

Ve Ev'leniyoruz!

TÜYAP tarafından organize edilen evlilik hazırlığında olan çiftlere kolaylık sağlamak için düzenlenen 'Ev'leniyoruz' fuarı çoşkulu bir etkinlikle açıldı. Diyarbakır Vali Vekili Ahmet Naci Helvacı, "Bu tür fuarlar hem yerel hem ulusal hem de uluslararası mevcut potansiyelin geliştirilmesinde ve tanıtılmasında çok büyük rol oynar" dedi. Helvacı, kente kısa süre önce geldiğini anlatırken, "Buraya geldiğimde öğrendim.; 'İnsanlar Diyarbakır'a gelirken ağlar ve giderken ağlar' demişlerdi. Kesinlikle kendi adıma söylüyorum Diyarbakır'a gelirken ağlamadım" diyerek duygularını paylaştı.

FUAR ÇOŞKULU AÇILDI

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Diyarbakır Ticaret Borsası, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve KOSGEB'in desteğiyle 12-15 Ekim tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan fuarın açılışı yoğun katılımla açıldı. Fuar açılışına Vali Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, STK temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

BİR ÇOK STAND BULUNUYOR

Özellikle evlilik hazırlıkları yapan çiftler için düzenlenen 'Ev'leniyoruz Fuarı'nda konut projeleri, mobilya, aksesuar, dekorasyon, züccaciye, gelinlik, damatlık, abiye kıyafet, düğün organizasyonu, beyaz eşya, ev elektronik eşyalarını satan bir çok firma stand açtı. Açılış konuşmasını yapan Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Diyarbakır'da ilk kez düzenlenen Ev'leniyoruz Fuarı'na 80'nin üzerinde firmanın katıldığını belirterek, fuarın kentte ekonomik ve sosyal bir canlılık getiriceğini söyledi.

BURAYA GELİRKEN AĞLAMADIM

Diyarbakır Vali Vekili Ahmet Naci Helvacı “Bu şehre yeni gelen bir insan olarak, bir bürokrat olarak deneyimimden bahsetmek istiyorum. İnsanlar Diyarbakır’a gelirken ağlar, bir de giderken ağlarmış. Kesinlikle Diyarbakır’a gelirken ağlamadım. 5 çocuğum var ve çocuklarım üniversite okuyor. Çocuklar ellerini yumruk yaparak ‘Allah, Diyarbakır’a gidiyoruz’ diyerek Diyarbakır’a geldik.” dedi.

DİYARBAKIR İLK BEŞTEDİR

Helvacı, kentte uzun süre fuar yapılamadığını ifade ederek, "Şehrimiz bu süreci hızlı bir şekilde aşmaya niyetlidir. Fuarda yer alan firmaların uluslararası fuarlarda yer alması için çalışma yapılmalıdır. Bu tür fuarlar hem yerel hem ulusal hem de uluslararası mevcut potansiyelin geliştirilmesinde ve tanıtılmasında çok büyük rol oynar." dedi.

Türkiye'de önem sırasına göre Diyarbakır'ın ilk beşte olduğunu söyleyen Vali Vekili Helvacı, "Ancak herkesin bildiği gibi Diyarbakır sahip olduğu pozitif potansiyelinin ötesinde maalesef negatif unsurlarıyla tanınma durumunda kalmış bir kenttir. Bu kentin bu durumunu, bu algısını bir mahfuz tarih olmaktan çıkarılmanın en önemli yolu 3 şeydir. Birincisi sahip olduğu birikimdir ki Diyarbakır, ‘Kadim Kent’ olarak tanınır. İkincisi sosyal ve kültürel hareketliliktir ki bu konuda da Diyarbakır’ın bir sıkıntısı yok. Üçüncüsü de bir şehrin sahip olduğu ekonomik potansiyeldir ki bu da var. Bu üç unsuru doğru parametreler üzerinde harekete geçirip işlediğinizde şehir kendisine ait başka oyunları da bozacak hale gelecektir.” şeklinde konuştu.

İHRACATTA OLMASI GEREKEN YER

Helvacı son olarak, “Diyarbakır anladığımız kadar ticarette ihracat rakamları itibariyle olması gereken yerde değil. Bu tür fuarlar hem yerel, hem ulusal hem de uluslar arası fuarlar mevcut potansiyelin geliştirilmesinde ve tanıtılmasında büyük rol almıştır. Buradaki konsept biraz ihtisaslaşan fuarların olduğu bir dönemde biraz daha geneldi. Dolayısıyla bundan daha daraltılmış, ihtisaslaşmış fuarların yaygınlaştırılması gerekir. Sıkıntılar yaşanmış ve bir süre fuarlar açılamamış. Ancak bu süreci hızlandırarak bu firmalarımızın ulusal ve uluslar arası fuarlara da katılmasını sağlayıcı bir süreç ve uyarlama yapmak gerektiği çok açıktır.” ifadelerini kullandı.

FUAR DİYARBAKIR İÇİN ÖNEMLİ

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu da “Fuarımızın Adana ve Samsun’dan sonra ilimizde ilk olması bizim için son derece önemlidir. Ticaretin gelişmesinde büyük rol oynayan fuar organizasyonları ekonomik ve sosyal anlamda büyük faydalar sağlamaktadır. Özellikle bugünkü fuar gibi geniş kitlelere sahip ilin ekonomisi için son derece önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

YEREM EKONOMİYİ GÜÇLENDİRİR

Ebedinoğlu, “Fuar rekabet ortamında başarılı firmaların yeteneklerini gösterebilecek önemli bir pazarlama aracı olmasının yanında katılımcıların ve ziyaretçilerin birbirlerini tanımaları da anlamında da önemli bir organizasyondur. Fuarlar aynı zamanda yerel ekonomiyi canlandırma noktasında da önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu.

FİRMALARI KİTLEYE ULAŞTIRACAT

Ebedinoğlu, “Evlilik hazırlığı yapan çiftler, gelinlik ve davetiyeler, takı ve düğün salonu, pasta ve organizasyon işleri gibi tüm ihtiyaçları tek çatı altında ve ekonomik bir şekilde temin edebileceklerdir. Yine mobilya, zücaciye, ev eşyaları, fotoğraflar, halı ve dekorasyon, ayakkabı, hazır giyim, kuaför ve giyim salonları gibi sektörlerde faaliyet gösteren sektörlerde firmalarımız bu tür organizasyonlar sayesinde hedef kitleye kolaylıkla ulaşabileceklerdir.” şeklinde sıraladı.

KALICI HUZUR SAĞLANIRSA

Ebedinoğlu, “Ülkemizdeki fuarların büyük bir kısmı İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi illerimizde düzenlenmektedir. Bölgemizde de kalıcı bir huzur ortamı sağlanması halinde kentimizin gerek Ortadoğu’ya açılan kapısı gerekse inanç ve kültürel turizmi ile turistik faaliyetlerin yapılabilirliği nedeniyle kentimizde de fuar organizasyonları için daha cazip bir hale getirdiği bir gerçektir.” dedi.

OLAYYI İKİ YILDAN SONRA DİYARBAKIR

Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ise “Öncelikle ilimiz ve bölgemizde yaşanan olaylar nedeniyle 2 yıl boyunca kentimizde fuarların yapılamamasının ardından kentimizde fuarların yeniden yapılması için harekete geçen Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Borsamıza verdiği destekten dolayı TÜYAP Genel Müdürü Alagöz’e teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Yeşil son olarak, “2 yıl aradan sonra ilimizde tarım ve hayvancılık fuarının ardından başka bir fuarın düzenlenmesi bizleri mutlu etti. Fuarlarla birlikte kentte kültürel, sanatsal ve çeşitli eğitim programlarının düzenlenmesi bölgenin sosyal hayatına hareketlilik ve canlılık getirecektir. Bundan sonraki süreçte çeşitli fuarlar düzenlenecek ve bunlar kentimizde moral ve motivasyon sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

HER AYA BİR FUAR SIĞDIRABİLMEK

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ise “Evlilik fuarı Diyarbakır’da ilk defa düzenleniyor. Amaç, özellikle üreticilerimizin ve satıcılarımızın kendi yeni ürünlerini tanıtma ile yeni ticari işbirliklerini sağlamadır. Aynı zamanda Diyarbakır Türkiye’nin en genç illerinden biridir. Ortalama yaşımız 22’lerdedir. Evlilik hazırlığı yapanların ve evini yenilemek isteyenlerin ev ihtiyaçlarını bir bütün olarak görme imkanı olan bir fuardır. Fuarlar kentin ekonomisi ve kültürünün yanında imajı açısından da çok önem arz ediyor. Bu anlamda TÜYAP, önümüzdeki yıl için 7 fuar organizasyonunun yapılması konusunda bir planlama yapılmış durumda. Bizim orta vadede kent olarak amacımız her aya bir fuar sığdırmaktır. Çalışmalarımız ve alt yapımız bu yönde de devam edecek.” diye konuştu.

FUARDA NİKAH KIYLDI

Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen fuarda Belediye Nikah Dairesi Müdürlüğünce bir çiftin nikahı kıyıldı. Daha sonra Helvacı, TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Cihat Alagöz, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar standları gezdi.

Fuarda, konut projeleri, mobilya, aksesuar, dekorasyon ürünleri, züccaciye ürünleri, gelinlik, damatlık, abiye, çeyiz, halı, düğün organizasyonu, beyaz eşya ve yöresel lezzetler sergileniyor. Fuar, 15 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz