Görüş Bildir

Vekillikleri risk altında

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 10 aylık hapis cezasının onaylanıp milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından gözler, hakkında yerel mahkemelerce hapis cezası verilen Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır vekili Nursel Aydoğan'a çevrildi.

Vekillikleri risk altında

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın milletvekili seçilmeden önce hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davada 10 aylık hapis cezasının onaylanmasının ardından gözler hakkında yerel mahkemelerce ceza verilen ve onay sürecinde olan milletvekillerine çevrildi.

Yüksekdağ hakkındaki hapis cezası Eylül ayında Yargıtay’ca onaylanıp tezkerenin Meclis’te önceki gün okunmasının ardından vekilliği düşürülmüştü. Daha önce benzer durumlardaki kimi milletvekilleri hakkında da tezkereler düzenlenip Meclis’e gelmesine rağmen okunmadığı için Milletvekilleri düşürülmemişti. BDP’li Kemal Aktaş ve Sebahat Tuncel’de bu milletvekilleri arasında yer alıyordu.

DEMİRTAŞ VE AYDOĞAN’A HAPİS CEZALARI

Buarada, Demirtaş hakkında Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 5 ay, Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan hakkında ise “örgüt propagandası” gerekçesiyle açılan davada 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına verilmişti.

KISA SÜREDE ONAYLANABİLİR

İki isim hakkında verilen bu cezalar şu an için onay süreci işletiliyor. Daha önce dosyaların Yargıtay’a gönderilmesi ve bu sürecin çok uzun sürmesi söz konusuyken Temmuz ayından bu yana hayata geçirilen istinaf mahkemelerinden dolayı 5 yılın altındaki hapis cezalarında Yargıtay yolu kapanması nedeniyle kararlar çabuk verilebiliniyor. Aydoğan ve Demirtaş’ın hapis cezaları da şu an bölge mahkemesi olarak değerlendiren bu mahkemelerde onay bekliyor. Son zamanlarda bu mahkemelerdeki onay süreci ise 20 ila 30 gün ile sınırlanmış olması göz önüne alındığında iki ismin cezalarının da yakın zamanda onaylanma ihtimali yüksek görünüyor.

DİĞER VEKİLLER İÇİNDE AYNI SÜREÇ İŞLETİLEBİLİR

Demirtaş ve Aydoğan’ın söz konusu hapis cezalarının onaylaması durumunda gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından milletvekilliklerinin düşürülmesine dair süreçte başlıyor. Onay kararını Meclis’e ulaşması ve Genel Kurul’da onaylanmasıyla birlikte iki isminde vekilliği düşmüş olacak. Şu ana kadar sadece Demirtaş ve Aydoğan hakkında yerel mahkemelerce verilen hapis cezası bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi