Vergisiz sektör kaçak Tütün!

Diyarbakır, açıkta tütün satışının merkezlerinden biri haline geldi. Açıkta tütün satışı; beyaz eşya mağazası, manavlar ve hatta sokak arasındaki marketlerde bile el altından satılır oldu.

Vergisiz sektör kaçak Tütün!

Sigara vergisine gelen zamların ardından piyasadaki sigara fiyatlarının tavan yapması, tiryakiler kadar kaçakçıları da harekete geçirdi. Hemen her ilde birçok noktada açık tütünler yasal bandrolü olmaksızın satışa sunuluyor. Peşi sıra gelen cezai yaptırımlara rağmen kaçakçılar başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet göstermeye başladı.

Kaçak tütün tüketimi

Diyarbakır’da başta Bağlar, Yenişehir ve Kayapınar olmak üzere birçok dükkânda kaçak tütün yaygın hale geldi. Tütüncü denilen satış noktası sayısı 600’ü geçti. Ev eşyaları, elektronik ve manavlarda el altından tütün satılıyor. Ruhsatsız ve kontrolsüz satışların yapıldığı bu dükkanlar, ruhsatlı dürüst esnafı zor durumda bırakıyor. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olan açık tütünün içeriği de oldukça korkutucu, çünkü yasal sigaraların aksine hiçbir kontrole tabi değil.

Hapis cezası ertelendi

Kaçak sigara ticaretine devlet tarafından hapis cezası uygulanmaya başlayınca, kaçakçılar açık tütün pazarına yönlendi. Çünkü yasa dışı açık tütün için hapis cezası uygulaması 2020’nin Temmuz ayında başlayacak. Cezanın uygulanmaya başlayıncaya kadar arada geçecek 9 ayı kullanmak isteyen kaçakçılar, halk sağlığını hiçe sayarak her fırsatı değerlendirmeye başladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz