(Video) Gören fotoğraf çektirmek istiyor

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumundan şoför olarak emekli olan Kemal Albayrak'ın (68), 22 yıl sonra yeniden kavuştuğu ve 28 ay restoresiyle uğraştığı klasik aracı görenlerin dikkatini çekiyor.

(Video) Gören fotoğraf çektirmek istiyor

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumundan şoför olarak emekli olan Kemal Albayrak'ın (68), 22 yıl sonra yeniden kavuştuğu ve 28 ay restoresiyle uğraştığı klasik aracı görenlerin dikkatini çekiyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nden 14 adet Chevrolet Suburban marka araç ithal ederek bünyesinde kullanmaya başladı. Araçlar ilk günlerde makam aracı olarak kullanılsa da zamanla yolcu taşımacılığı ve kaçak kömür mücadele ekiplerinin hizmetinde kullanıldıktan sonra hurdaya ayrıldı.

22 yıl sonra yeniden talip oldu

Şoför olarak çalıştığı TTK'dan ihale ile satın aldığı aracı 6 ay kullanan Kemal Albayrak, ısrarı üzerine bir arkadaşına satma kararı aldı. Arkadaşının vefat etmesi üzerine 22 yıl sonra çocuklarına ulaşan Kemal Albayrak, aracı geri satın aldı. Emekliliğini araçla ilgilenerek geçiren Albayrak, 28 aylık restorasyon sürecini tamamlayarak yollarla buluşturdu.

Yıpranan yedek parçalarını Amerika'dan ithal etti

Aracın kullanımdan kaynaklı lamba, sinyal, cam lastiği gibi yedek parçalarını Amerika Birleşik Devletleri'nden ithal eden Albayrak, bir süre kapalı garajda muhafaza etti. Belli sürenin sonunda garajı kullanamayacak olması sebebiyle yol kenarına park ettiği aracına bazı kişiler tarafından zarar verildiğini gören Albayrak, sahip çıkamadığı düşüncesi ile satılık ilanı verdi.

Üzülerek aracını satma kararı aldığını, kendisi gibi değer verecek kişiye satacağını söyleyen Kemal Albayrak şöyle dedi:

"TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU'NDAN EMEKLİYİM. ŞOFÖRLÜK YAPTIM. BU ARAÇLAR 1972 SENESİNDE KARGO GEMİSİ İLE AMERİKA'DAN İTHAL EDİLMİŞTİ. 6 BÖLGEYE O ZAMANLAR TTK BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİYDİ. İLK ETAPTA MAKAM ARABASI OLARAK KULLANILDI. SONRALARI TOPLU TAŞIMADA, KAÇAK KÖMÜRLE MÜCADELE EKİPLERİNE VERİLDİ. EN SON HURDAYA AYRILDI. BİR TANESİNİ BEN ALDIM. ÜZÜLMEZ BÖLGESİNDEKİNİ ALDIM. HALA SAĞDIR. İLK MAKAM SAHİBİ OLAN KİŞİ VAHİT ÇELİKEL BEY. O DA ZAMAN ZAMAN GELİR ARABAYA BAKAR. ONUN MAKAM ARABASIYDI. EMEKLİ OLDUĞUMDA İHALE İLE ALMIŞTIM. ARABAYI SATTIM 22 SENE BİR BAŞKA ARKADAŞIMDAYDI. ARKADAŞIM VEFAT ETTİ. ÇOCUKLARINA RİCA ETTİM ARABAYI GERİ ALDIM. 28 AYLIK RESTORASYONDAN SONRA BU HALE GETİREBİLDİM. EPEY EMEK VERDİM. 22 YIL ARABA BENDEN UZAK KALDI. 22 YIL SONRA EMEKLİ OLDUKTAN SONRA İNSAN HOBİLERİNDEN VAZGEÇEMİYOR. BEN ESKİDEN MÜZİSYENLİK YAPARDIM. ZONGULDAK MOTOSİKLET KULÜBÜ'NÜ KURDUM. ORAYI DA SAĞLIK SEBEPLERİNDEN DOLAYI BIRAKTIM. BOŞLUĞA DÜŞMEMEK İÇİN OYALANMAK İÇİN BİR TARAFTAN DA ARACI RESTORE ETMEK İSTEDİM. BÖYLE BİR İŞE GİRİŞTİM."

"BAZI KENDİNİ BİLMEZLER ARACI ÇİZİNCE ÜZÜLDÜM"

52 yıllık klasik aracı yol kenarına park ettikten sonra kimliği belirsiz kişilerce çizildiğini ve buna üzüldüğünü anlatan Albayrak, "52 yıllık bir araba. Kolay kolay parça bozmuyor. Ancak kullanımdan kaynaklı bazı parçalar yıpranıyor. Onları da Amerika'dan ithal ettim. 22 yıl sonra 28 aylık restorasyonun ardından aracı bu hale getirdik. Kapalı bir garajımız vardı. Orayı kaybettik. Aracı maalesef dışarıya çıkartmak durumunda kaldık. Araçla ilgili kıskançlıklar başladı. Bazı kendini bilmezler aracı çizmeye başladılar. O da beni üzmeye başladı. Baktım araca sahip çıkamıyorum. Garajı olan en az benim kadar iyi bakabilecek birisine satmak düşüncesi hasıl oldu" diye konuştu.

"SATILIK İLANINA KOYDUM, EV TEKLİF EDEN OLDU"

Seçici olduğunu ve aracını değer verip sahip çıkabilecek kişiye satmak istediğini söyleyen Albayrak sözlerini şöyle tamamladı:

"ARACI SATILIK İLANINA KOYDUM. EV TEKLİF EDEN OLDU. BEN BİRAZ SEÇİCİ İNSANIM. PARA BENİM İÇİN İKİNCİ PLANDA. ARACA BAKABİLECEK, YÜRÜTEBİLECEK İNSANI BULURSAM. BİR ÇOK DA YEDEK PARÇAM VAR. İYİ BİRİSİNE GİDERSE ARAÇ ÜZÜLMEM. 68 YAŞINA GELDİM. İSTERİM Kİ 45-50 YAŞLARINDA BU İŞİN HAZZINI YAŞAYABİLECEK BİR KİŞİ SAHİPLENSİN."

Kullanım kılavuzlarını da sakladığı aracın yakın süreçte eksiksiz bir şekilde fenni muayeneden geçtiğini söyleyen Albayrak, tüm parçalarıyla tek tek ilgilendiğini söyleyerek görenlerin hatıra fotoğrafı talebini ise geri çevirmediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Çok Okunan Haberler