Yıllardır her ramazan itikafa giriyorlar

Hazreti Muhammed'in sünnetlerinden "itikaf"ı yerine getirmek için Bitlis'te 62 yaşındaki Mehmet Okur 20 yıl, Van'da 75 yaşındaki Kenan Akbalık da 14 yıldır her ramazan ayının son 10 gününde ibadet için camiye kapanıyor.

Yıllardır her ramazan itikafa giriyorlar

Bitlis ve Van'da iki kişi, yıllardır her ramazan ayının son 10 gününde itikaf için camiye kapanıyor.

"Ramazanın son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etme" anlamına gelen itikaf için müftülüklerce hazırlanan camilerde vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyup, tesbihatta bulunuyor.

Hazreti Muhammed'in sünnetlerinden "itikaf"ı yerine getirmek için camiye kapanan vatandaşlar 10 gün boyunca zaruri ihtiyaçları dışında buradan çıkmıyor.

- 20 yıldır itikafa giriyor

Bitlis'in Hizan ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Mehmet Okur, ömrünün son 20 yılında her ramazan ayında itikafa girerek, Hazreti Peygamberin sünnetini yerine getiriyor.

Okur, AA muhabirine, bu yıl da itikafa girmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

"İtikaf milletimizce unutulan bir sünnettir. Biz her sene itikaf yapmaya çalışıyoruz." diyen Okur, "Çok önemli sünnetlerden biridir. İtikafın ne olduğunu yıllar önce camide bir imam bana söylemişti. Çok önemli olduğunu ve her ramazan yapılması gerektiğini söylemişti. Ben de o günden beri her ramazan camiye gelip geceleri burada geçiriyoruz. Sabaha kadar Kur'an okuyup namaz kılıyoruz. Çok güzel geçiyor." ifadesini kullandı.

Hizan Nur Cami İmam Hatibi Hüseyin Bulduk da ramazan ayının son 10 günü itikafa girmenin sünnet olduğunu kaydetti.

Camilerde itikaf için hazırlıklar yapıldığını anlatan Bulduk, "İtikaf Hazreti Muhammed'in önemli sünnetlerinden biridir. Peygamber efendimizi her ramazan itikafa girermiş. Şimdi unutulmaya yüz tutulmuş bir sünnettir. Bunun sebebi ise milletin bunu bilmemesidir. Cemaatimizden bazıları bu sene itikafa katıldılar. Bizler de camilerde onlar için imkan hazırladık." diye konuştu.

Bitlis Merkez Kutlu Doğum Cami İmam Hatibi Mehmet Hadi İnce de itikafın Hazreti Peygamberin bizzat yaptığı ve ümmetine yapmasını istediği bir ibadet olduğunu söyledi.

Camilerde birçok kişinin itikafa girdiğini anlatan İnce, şöyle dedi:

"İbadet niyetiyle camide veya mescitte durmaya itikaf diyoruz. İtikaf vacip ve sünnet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bir Müslüman adak ederse ona vacip olur. İtikafa giren kişi camide 5 rekat namazını kılacak, mukabeleye katılacak, iftarını açacak ve sahurunu yapacaktır. Caminin dışına çıkmayacak. Eğer camiden dışarı çıkarsa o itikaf bozulur. Abdest alma niyetiyle cami dışına tek çıkılabilir. Abdest alma niyeti dışında cami terk edilmemelidir. Ülkemizdeki birçok camide itikafa giren birçok din kardeşimiz var."

- 14 yıldır her ramazan

Van'da yaşayan 75 yaşındaki Kenan Akbalık da itikaf sünnetini yerine getirmek için 14 yıldır her ramazan ayında camiye kapanarak ibadetini yerine getiriyor.

Dış dünyayla irtibatını keserek, ramazanın son günlerini camide ibadetle geçiren Akbalık, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ramazan ayının 19. gününden itibaren Hz. Ömer Camisi'nde itikafa girdi.

Akbalık, Kur'an-ı Kerim okuyup tesbihatta bulunuyor; yeme-içme, uyuma ve istirahat ihtiyaçlarını camide karşılıyor. Mukabele yaparak Kur'an'ı hatmeden Akbalık, zorunlu haller dışında dışarı çıkmıyor.

Akbalık, ramazan ayına ulaştıkları için Allah'a şükrettiklerini belirterek, bereket ayı olan ramazanın bitmemesi için sürekli dua ettiğini söyledi.

Ramazanın huzur ayı olduğunu ifade eden Akbalık, 14 yıldır her ramazan ibadet etmek için camiye kapandığını anlattı.

Vaktini camide geçirdiğini kaydeden Akbalık, şöyle devam etti:

"Gece gündüz camide ibadet yapıyoruz. Bu sene de ramazanın son günlerine yaklaştık. Bu nedenle bu son günlerde ibadetlerimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. 14 senedir her ramazan ayınının son günlerinde camiye kapanıyorum. Sabah namazının ardından camide Kur'an okumaya başlıyorum akşam vaktine kadar. Bu süre içerisinde sadece abdest için dışarı çıkıyorum. Abdestimi aldıktan sonra tekrar Kur'an okumaya devam ediyorum. Kur'an-ı Kerim'i 8 kere hatmettim. Bir hatim daha okuyarak bunu 9'a tamamlamayı düşünüyorum. Kur'an olmazsa vaktim hiç geçmez."

15 yaşından beri Kur'an okuduğunu ifade eden Akbalık, "Bu camileri ibadet için yaptılar. Bize düşen de bu ibadetimizi en şekilde yerine getirmek. İnsan ibadet yapınca her türlü kötülükten uzaklaşıyor. O esnada sadece Allah'ı düşünüyorsunuz." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz