Zaf germe Çok sıcak

Güneydoğu, Avrupa’dan gelen boğucu havayla boğuşuyor. Yarından itibaren 4 ila 6 derece arasında sıcaklar yükselecek. Meteoroloji ve hekimler “sıcak çarpmasına” karşı uyardı.

Zaf germe Çok sıcak

Avrupa’dan gelen ve ülkemizi etkisi altına alan boğucu hava sıcaklıkları, yarından itibaren Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerinde, etkili olacak. Hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkarak, 4 ila 6 derece oranında artacağı bildirildi. İnsan sağlığı ve çevre için tehdit edici boyutlara ulaşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “ Enzimlerin çalışması ve proteinlerin yapısı bozularak bazen ölüme kadar götüren sorunlara neden olabilir” dedi.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, bölge genelinde mevsim normallerinin üstüne çıkacağı tahmin edilen hava sıcaklıkları, hafta sonuna kadar mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerinde seyredecek.

ÖĞLEDEN SONRA

Söz konusu periyotta günün en yüksek hava sıcaklığının Şanlıurfa'da 40-43 ve Diyarbakır'da 40-42 dereceler civarında olması bekleniyor. Mevsim normalleri üzerindeki sıcak havalar nedeniyle öğle saatlerinde (11 ile 16 saatleri arasında) başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların, sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği kaydedildi.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Sıcakların insan sağlığı ve çevre için tehdit edici boyutlara ulaşabileceğini söyleyen  Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, korunmak için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

Sıcaklıkların aşırı artmasıyla vücudumuz terleyerek yani vücudun dış yüzeyini ısıtarak iç sıcaklığını sabit tutmaya çalışır. Çünkü vücut belli bir sıcaklığın üstüne çıktığı zaman sağlığı yaşamsal düzeyde bozacak sorunlara neden olur. Enzimlerin çalışması ve proteinlerin yapısı bozularak bazen ölüme kadar götüren sorunlara neden olabilir. Bu durumda vücut ısısının sabitlenememesi ve su kaybı ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkar. Sıcaklıkların arttığı bu dönemde olabildiğince sıcaklıktan korunmak, klimalı ortamlarda bulunmak, dış ortama çıkmamak, havalandırmayı iyi yapmak önemli. Bunlarla beraber klima veya aşırı rüzgâra maruz kalmakla beraber oluşabilecek sorunlardan da kaçınmak gerekir.

"BU DÖNEMDE TUZ KISITLI DİYET ÖNERMİYORUZ"

Bunun yanında bol miktarda su içmenin önemine de değinen Akkoyunlu, "Normal zamanlarda aldığımız sıvıdan daha fazla sıvı almamız gerekir. Terle beraber tuz atımı olacaktır. Ekstra tuz almayı önermiyoruz ama bu dönem içerisinde şiddetli bir tuz kısıtlaması diyeti uygulamamak gerekiyor. Bunu yanında özellikle tatile gidenlerin güneşin en tepede olduğu saatlerde mümkünse denize girmemesi ve açık havada dolaşmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

BÖBREK YETMEZLİĞİ DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Yaz aylarında böbrek yetmezliği gibi durumları daha sık gördüklerini belirten Dahiliye Uzmanı Doktor Fırat Oyman, "Özellikle kronik böbrek yetmezliği hastaları, kalp yetmezliği hastaları, kanser hastaları, yaşlılar ve çocuklar birden çok hastalığı olanlar gibi vücudun sıvı dengesini ayarlamakta zorlanan hastalarda böbrek yetmezliği tablolarını daha sık görüyoruz. Bu hastalar daha sık susuz kalıyor ve böbrekleri sıvı dengesini ayarlamakta daha çok zorlanıyor. Ağız kuruluğu ve idrar renginde koyulaşmalar, halsizlik, bulantı, kusma gibi belirtiler görüldüğünde acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler