Görüş Bildir

AZAK'IN KALEMİNDEN

MÜZİĞİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Müziğin icadı, keşfedilmesi tam anlamıyla ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor. Ancak birtakım tahminler var tabi. İlkel çağda yaşayan insanların içgüdüsel olarak ritim duygusu ve doğa seslerinin birleşimi ile bulunduğu, ortaya çıktığı fikri beyan edildi.

İlk Çağ’dan kalma mağara resimleri ve arkeolojik bulgular en eski uygarlıklarda  müziğin varlığına işaret ediyor. Bunun yanı sıra ilk enstrümanlardan birinin flüt olduğu da bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konuldu.

2008 yılında arkeologlar, Almanya’nın güneyinde Hohle Fels adında bir Taş Çağı mağarasında flüt parçaları buldular.  Bu flüt parçaları, akbaba ve mamut kemiklerinden yapılmıştı. Günümüzden önce yaklaşık 42.000 ila 43.000 yıllarına tarihlenen bu enstrümanlar, gelmiş geçmiş en eski enstrümanlar olarak kabul ediliyor.

Böylelikle müzik keşfedildi ve günümüze kadar uzandı. Peki mevcut durumda insan psikolojisi üzerinde etkileri neler?

Müziğin beyin işlevlerini geliştirmesinin yanı sıra vücutta endorfin salgılanmasını sağlayarak olumlu duygusal tepkilerin tetiklenmesini sağlar. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda müziğin depresyonun hafifletilmesinde yardımcı olduğu ve kronik ağrıları azalttığı gözlenmiştir.

Şimdi bir şarkı açın ve dinleyin. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Mesela benim gibi sabahın ilk ışıkları ile uyanıyorsanız hareketli parçalar dinlemek size iyi gelecektir. Yanına da mis gibi bir kahve…

Hazır kahve demişken bir sonraki yazıda bu konu hakkında konuşacağımızı şimdiden belirtelim.

Sevgilerimle…


Bu Makale 2743 kere okunmuştur.