SOMESTİR TATİLİ!

Hiç kuşkusuz ki, bir çocuğun yaşıtları ile birlikte paylaştığı okul süreci onun hem sosyalleştiği hem de bilgisel olarak zenginleştiği bir toplumsal alan sunmaktadır. Ancak, çocuğun bundan fazlasına ihtiyacı olduğunu unutmamak gereklidir. Çocuğun ailesine de çok ihtiyacı vardır; ailenin sevgisini ilgisini hissedebilmeye, kendi yaşıtları ile oynadığı ve kaynaştığı kadar kendinden büyük ya da küçük kardeşleri ile de sosyalleşmeye, bütünleşmeye ihtiyacı vardır.

Tatil zamanında, çekirdek aile, geniş aile üyeleri ve özellikle kardeşlerle birlikte planlanan etkinlikler son derece önemlidir”

Çocukların kısa bir süreliğine de olsa, okul ortamından uzaklaşıp, serbest zaman etkinliklerine katılmasına olanak tanıyan sömestir gibi dönemlerde, aile ile birlikte geçirilecek ortak zamanın yaşamda iz bırakacak ve anımsanacak anlar yarattığını ifade eden psikologlar şu önerile sıralıyorlar..

•Güzel bir film açın: Birlikte bir film izleyip üzerinde konuşmak çocukların duygu ve düşüncelerini ifade edebilecekleri bir alan yaratır.

•Birlikte kitap okuyun: Çocuğunuzla ortak bir kitap okuyup, bununla ilgili düşünceleri paylaşmak, okuma alışkanlığını destekleyeceği gibi, çocuğun hayal gücünü, okuduğunu anlama kabiliyetini ve analiz yeteneğini destekleyecektir.

•Aile oyunları oynayın: Akşamları birlikte oynanabilecek aile oyunları, okul rutininin dışına çıkaracak eğlenceli paylaşım zamanları yaratacaktır.

•Dışarı çıkın: Çocuğunuzla birlikte dışarıda geçireceğiniz zaman, sosyal hayata katılım konusunda çocuğunuzu destekleyecektir. Birlikte parka, müzeye, deniz kenarına, çevre yürüyüşlerine, farklı kentlere ve akraba ziyaretlerine gitmek gibi etkinlikler çok değerlidir.

•Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfetmesine imkan tanıyın: Çocuğun, kendi ilgi alanlarını keşfetmesi için katılabileceği sanatsal atölyeler, sevdiği etkinliklere zaman ayırabilmesi de ön planda tutulmalıdır. Örneğin, bir müzik aletinin çalışılması ya da seçilen bir spor türüne daha fazla zaman ayırabilmesi çok önemlidir. Okulda, daha çok sınıf ortamında ve hareketsiz geçen günlerin hareketlenmesi bedenin ve zihnin hareket ihtiyacının karşılanmasına yardımcım olur. 

•Planlı olun: Okul günlerindeki zihinsel ve bedensel yorgunluğun atılabilmesi ve yeni döneme daha yüksek bir motivasyonla ve daha büyük bir başarı isteği ile başlanabilmesi için ara tatilin de elden geldiğince planlanması önemlidir. Tatil günlerinde de göz ardı edilmemesi gereken iki temel konuyu unutmamak gereklidir. Uyku ve beslenme için ayrılan zaman ve nitelikten ödün verilmemesi gereklidir.