KİMİN İŞİNE YARAR!…

Mevzularda sebeb sonuç ilişkisi, önemlidir!.. Ama önemli bir diğer nokta ise, vakıanın kime yarar, kime kazanç sağladığıdır..? Ki aynı minvalde, kime zarar, kime kayıplara neden olduğu da, gözardı edilemezdir!.. Önem arz edici?!.. Seçim sürecine girildiği takvim yapraklarının çevrildiği an itibariyle, bir çok hadise vuku bulmaktadır..

***

Kilise baskını, camide imam vurulması, Ramazan hocanın katledilmesi, Adliye’ye saldırı yapılması ve Küçükçekmece'de, parti faaliyetinin silahla taranması!?.. Tüm bu vakıalar, yer, mekan, işleyiş biçimi ve sonuçları farklı olsa da; Türkiye’nin siyasi yaşamına dair hiçbiri tesadüfi değildir!…

***

Bilaistisna hepsi, kendi membasında planlı, hesaplı ve zamanlı gelişen olaylardır!.. Ana akımda tetikçilik yapanlar, yasadışı yapıların uyuyan hücrelerinin aktifleştirilen elemanlarıdır.. Siyasi ve ideolojik noktada hareket eden bu yapılar farklı siyasi, ideolojik, dil, din inanç cephesinde olsalar da üst akıl birdir!..

***

Üst aklın, ana hedefinde hep Türkiye’nin milli ve yerli kimliği olmuştur!.. Yüz yıldır yaşanıyor ve yaşatılıyor.. Korku, endişe, panik yaratmak.. Toplumsal huzuru, güveni, istikrarı, sosyal, ekonomik ve kültürel yönde umutsuzluğa sürüklemek.. Ülke idaresini istikrarsızlaştırmaktır.. Güvensiz bir ortam yaratmaktır!…

***

Seçim sürecini kaotik ortama boğdurmak kadar, bir de sandığın güvenirliğini ortadan kaldırmaktır… Tarihsel sürece baktığımızda, bir çok seçim öncesi şiddetin ve terörün azdığı dönemler olmuştur.. Ama seçimin, sandığın güvenirliği zafiyet yaşamamıştır.. En demokratik ve en şeffaf seçimler olmuştur.. Oy verme de, oyların sayımı da!..

***

Vaziyet kimin lehine ya da aleyhinedir o zaman!.. Hiç kuşkusuz ki, etkilenen, aleyhine hadiseler olarak görülen siyasal iktidardır.. Önceki seçimlerin sürecini de, okusak sonuç bunu gösteriyor!.. Mayıs seçimlerinde kimler, kimlerle ne saflar tuttu?.. İçeriden ve dışarıdan, yekvücut kesildiler.. Ama ahali kaygılara, endişelere, korkulara prim vermedi?..

***

Görünen o ki, Mayıs’taki seçim sonuçlarından daha farklı bir neticeyle muhalefet sandıktan hezimetler yaşayarak çıkacaktır?…Ne demiştik, Türkiye eski Türkiye değil, seçmen de eski göbeğini kaşıyan, sorgusuz, sualsiz, biat edici olan değil.. Hele ki, ruhları da, fizikleri de, dilleri ve inançları, düşünceleri, söylem ve eylemleri farklıların ne için ittifak kurduklarını gördükten sonra!.. Onun için seçim sürecini zehirlemeye yönelik böylesi şiddetin körüklenmese ve organizasyonu; bu milleti dize getirmez!. Nafile hesaplardır..

***

SALDIRIDAN ÇIKARIM YAPMAK!…

Küçükçekmece’deki hadise malumunuzdur!.. AK Partili Belediye Başkan Adayı Aziz Yeniay’ın seçim çalışmaları sırasında, silahlı saldırı düzenlendi.. Ki saldırı anı, kameralara saniye saniye yansıdı.. 17 el ateş açıldı.. Saldıran üç kişi.. Bir vatandaş ağır yaralı.. Tabanca ve uzun namlulu silahın kullanıldığı saldırı; Siyasette infial yarattı… Topyekün tepkiler geldi, tavır alındı..

***

Elbette ki, demokrasiyi hedef alan her türlü saldırı telin edilir, karşı durulur!.. Ne gariptir ki, kimi siyasiler var ki, bilerek ve kasten demokrasiyi askıya almaya prim verdiği gibi, şiddetin ve terörün membasından kendisine özgü akılla, çıkarım, kazanç sağlama gayreti içerisine giriyorlar.. İşte onlardan biri de; CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu!…

***

Saldırının üzerinden dakikalar geçmeden, sosyal medyada yaptığı paylaşım var ki; “ne bu” dedirtir cinsten?..   "Küçükçekmece'deki bugün yaşanan olayın AK Parti adayı ile ilgisi olmadığını ve yaşamını yitiren kimsenin olmadığını öğrenmek içimizi rahatlattı..." şeklindeki, bu mesaja denir ya gel de, söylenme!?.

***

Kaldı ki, Partisinin Genel Başkanı Özgür Özel’in paylaşımı orta yerde iken “Adalet ve Kalkınma Partisi Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın seçim çalışmasında yaşanan saldırıyı lanetliyorum... Demokrasiye yönelen tüm tehditlerin, tüm saldırıların karşısında hep birlikte duracağız..” 

***

İmamoğlu’ndan bu paylaşım ve aceleciliğinde ikmale gelen ve yanıt istenilen soru şu?.. Polisten bile önce olayın AK Parti adayıyla ilgili olmadığına dair net ifadelerinin dayanağı nedir?…Hele ki, Yeniay’ın, Mardinliler derneğiyle, o bölgede ikamet eden Kürt ve Arap kökenli vatandaşlarla, seçim çalışması ve toplantısı yapıldığı bilinirken..

***

Dahası, olayla ilgili soruşturma sürerken.. Ki, gözaltına alınanlar var..17 kişi.. 150 kişilik polis ekibi de, görüntüleri inceliyor.. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya detay verdi!?. Kaldı ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan da saldırganlardan birinin yakalandığını, önceki günkü toplantıda aktardı.. Olay henüz netlik kazanmazken, CHP İstanbul teşkilatındaki bu telaş ve tedirginlik neyin nesi?..

***

İmamoğlu gibi CHP’nin Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Kemal Cebi de, "Gerçekleşen olayın, siyasi bir boyutu olmadığını sizlerle paylaşmak isterim" diyor.. Bu kadar keskin emin takılmak, der demez söyletiyor insana, olayın üstünü örtmeye çalışmak ve birilerini korumaya çalışmak mıdır gayeniz?!…Tanıdıklar mı? Sizce..

***

AZICIK BEKLESEN!…

Dün de ifade ettim DEM Parti’nin İstanbul Adayı Meral Danış Beştaş mı, Murat Çepni mı resmi olarak, YSK’ya bildirilecek?. Bu nokta çok ama çok önemli.. Beştaş gösterilirse iş ciddiye alınıyor.? Yok Çepni gösterilirse; o zaman tavşan aday diyebiliriz!?. 20 Şubat'ta bu durum netleşir..

***

Tabi bir de, DEM Parti’nin nasıl bir kampanya yapacağını da görmek gerekir!.. Çünkü böylesi seçimlerde güçlü adaylara doğru seçmenin doğal bir yönelimi olduğu biliniyor.. O nedenle Ekrem İmamoğlu’na DEM Parti ve İYİ Parti’den, Murat Kurum’a Yeniden Refah Partisi’nden oy kayışlarının olması mukadder.

***

Ama önem arz edici, bu partilerin çıkardıkları adayların seçmen nezdindeki karşılığının güç oranı?.. Ne kadar oy alır ya da alabilir?.. Bunun cevabına dair tahminler yürütmek henüz erken, onun için 20 şubat sonrasını beklemek gerekir.. Ama DEM Parti İstanbul’un emir eri anahtarını, elinde tutan kilit partidir!… Varlığı iktidara, yokluğu muhalefete kazançtır…

***

SICAK BİR ANKET

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin "Bu pazar bir seçim olsa" anketinde AK Parti 34.6 puan ile ilk sırada yer aldı. CHP'nin puanı 25.1 oldu. Ankete göre 14 Mayıs sonrası AK Parti, İYİ Parti ve DEM Parti'nin oylarını artırdığı görüldü. 

12-15 Ocak tarihlerinde, 28 ilde 1565 kişiyle telefon yöntemiyle yapılan ankette katılımcılara, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. "Kararsızlar, protesto oylar ve cevapsızlar" dağıtıldığında AK Parti'nin 34.6 puan ile ilk sırada yer aldığı görüldü. CHP'nin puanı 25.1 olurken, İYİ Parti'nin oy oranı 10.1 olarak belirtildi.

***

Ankette, diğer partilerin oy oranı şöyle oldu: 

MHP: Yüzde 9

DEM Parti: Yüzde 10.3

Zafer Partisi: Yüzde 3.2

TİP: Yüzde 1.3

Memleket Partisi: Yüzde 0.6

Diğer partiler: Yüzde 3.9

***

 14 MAYIS KARŞILAŞTIRMASI

Ankette 14 Mayıs 2023 seçim sonuçlarına da yer verildi. Buna göre AK Parti, İYİ Parti ve DEM Parti, 14 Mayıs'a göre oylarını artırırken; CHP, MHP ve Yeniden Refah Partisi oyları azaldı.

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Aklının ve fikrinin hür olmadığı bir yolda yürüyorsan bilki risk büyüktür!?..