SİYASETİN RÜZGARI, DALGALI!

Diyarbakır’ın yerel seçime odaklı, siyasi aktiviteleri, günlük yaşama dokunur hale gelmeye başladı.. Seçim havası solunuyor.. Giderek de mil yükseltiyor.. Ki adaylar da, kısm-i olarak, düzlüğe çıktılar.. Tabi, hala netleşmeyen merhaleler ve yerler de yok değil?!..

***

Şöyle ki.. AK Parti, Büyükşehir Belediyesi için, aday olarak, Mehmet Halis Bilden’de karar kıldı.. Haftanın ilk günü de, tanıtım yaptı.. Sahaya çıkışta, ilk konvoyu boy gösterdi!.. Bilden, tam saha pres yapacak.. Niye derseniz, teşkilatlardan daha çok, Milletvekillerinin onay verdiği bir isim!…

***

Ancak, henüz her şey tamamlanmış değil.. Çünkü, hala merkez ve taşra ilçelerle alakalı netleşen, karar kılınan, ismi resmiyet kazanan Belediye Başkan adayları yok.. Ki aynı yönde, özellikle AK Parti için, sıkça vurguladığım ve önümüzdeki süreç için, hayati önem arz edici olan, Büyükşehir Belediye Meclis üyelikleri!..

***

Görünen o ki, bu kulvarda çetin bir kızışma var ve daha da olacak?.. Teşkilatlar, Milletvekilleri, Mevcut Belediye Başkanları.? Beri yanda, aday adayları ve eski ile Meclis üyeliğine soyunan yeni isimler gerilim mahallesinde konuşlanmış durumdalar.. Yüksek dozajda hissedilse de, dışa yansıma yok!..

***

 AK Parti açısından, iyi görünse de, lakin işin bir de aması var!.. O da, küskünler rüzgarının, tersi istikamette esmeye başladığında, bu pozitif yön, negatife dönüşebilir olmasıdır!.. Ki şimdiden sosyal medyada, bu yönde parti gönüldaşlarından yükselen iğneli, çivili söz ve söylemler var.. Bu da, arıza-i durum!..

***

Mevcut hal, HÜDA PAR açısından, artılar gelişen bir rüzgara dönüşebilir?.. AK Parti için de ciddi kayıplar yaşatır.. Onun için, AK Parti kurmayları, ilmik, ilmik bu süreci dokumalı!.. Eski tas, eski hamam sözünü tekerrür ettirmemeye özen göstermeli!.. Dinç, dinamik ve sözü geçerli, soran, soruşturan, sorgulayan simaları yerel meclise taşımalı!..

***

Eğer ki aksi durum vaki olursa, HÜDA PAR’a alan açılır.. Malum, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mersin Milletvekili Faruk Dinç.. Kent ahalisinin yakından tanıdığı, bildiği, vakıf olduğu, görüştüğü bir sima!.. İl Başkanlığı evresinde, kamu kurumlarını da yakından biliyor.. STK ve Odalar’la ilişkileri de yüksek!..

***

HÜDA PAR’ın açıkladığı ilçe belediye başkan adaylarına da baktığınızda; AK Parti’nin kazandığı-kazanabileceği yerler yönünde zora sokacak gibi görünüyor!.. DEM ve diğer partilerden oy tırtıklayabilir ama ağırlıklı olarak, AK Parti tabanından isimleri kendi lehine sandığa taşıyabilir!?..

***

Ancak bir son dakika manevrası olmaz ise!.. Olası manevraya ilişkin konuşuluyor.. Bir kaç ilçe ve belediye meclis üyeliği pazarlığı üzerine işbirliği sağlanabilir.? Bilindiği gibi HÜDA PAR’ın sözcüleri daha önce açıklamıştı.. “Büyükşehirlerde aday göstermeyeceğiz” diye.. Eğer ki bu beyan ikmal edilirse ve Diyarbakır’da adaylarımızı çekiyoruz, denilirse, çok şey değişebilir.. Ki bu da uzak bir olasılık değil..

***

Yeniden Refah Partisi’nin adayı Hikmet Kaplan!.. İş adamı.. DEVA’nın ise Prof. Dr. Cenap Ekinci.. İki adayın da, kentte belli bir karşılığı var.. Lakin sonucu değiştirmez.. Sandıklarından çıkacak oy yüzde 60’ı, iktidar partisine ait oylar olacak.. Geriye kalanın hatırı sayılırı, DEM’in oylarını teşkil edecek.. CHP muhtemelen DEM’in lehine aday göstermeyecek!..

***

Gelirsek DEM’deki son duruma!.. İki haftaya yakındır, ön seçimle aday, belirleme, aktivitesi içerisinde bulunuyor..  Birinci tur, ikinci tur, derken iptaller.. Yenileme.. Hayli yorucu bir gidişat içerisinde, nihayet Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları, sandık sonuçlarıyla belirlendi..

***

Serra Bucak.. Doğan Hatun.. İki isim de, Diyarbakır’a yabancı, değil.. Bucak Siverek nüfuslu olsa da, soluduğu hava Diyarbakır’ın.. Hatun da, Kulp nüfuslu..  Şehrin tozunu özellikle, mesleki gereği yutmuş biri.. Bucak Pedagog.. Hatun, Mühendis

***

YSK kuralına göre, cevap aranan soru!.. DEM, hangi ismi, aday olarak, YSK’ya bildirecek?.. Bucak mı, Hatun mu?.. Siyasi Parti teşkilatlarında eş başkanlık olabilir, ama yerel yönetimlerde henüz bu minvalde, alınmış bir cevaz yok!.. Olmadığı için de, soru hassasiyetle cevap istiyor!..

***

Kulis bilgisi!.. Ki kesin değil.. DEM’in YSK’ya bildireceği isim, Doğan Hatun olacak.. Serra Bucak’ı da, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi adayı, gösterecek.. Böylece seçim kazanılması halinde, biri başkan, diğeri de meclis üyeliği üzerinden, başkan yardımcısı.. Gayri resmi de; eş başkan..

***

İSTANBUL’DA NE OLUR?

Görünen o ki, CHP açısından çok ama çok şey olabilir!?.. CHP’nin DEM üzerinden, geliştirilen İstanbul’u kazanalım kurgusunu, Selahattin Demirtaş’ın eşi, Başak Demirtaş’ın “İstanbul’a aday olabilirim, düşünebilirim, eğer ki partimden teklif gelirse”, beyanıyla, hesaplar karıştı!.. Kafalar da, kapalı odaların havası da alabora noktasında!

***

Ne diyor, İmamoğlu Başak’ın adaylığıyla alakalı!.. “O DEM’in içişleri.. Ona karışamam.?” Bu yöndeki kaçış, geçiştirme ifadeleri aslında, İstanbul hesabında, uykular fena şekilde, kaçtı.. DEM yok.. İyi Parti de, yollar ayrıldı.. Ki Akşener artık aleni şekilde, CHP ve DEM’i kameralar karşısında, yerden yere vuruyor!.. Dün de İstanbul adayını açıkladı.. Buğra Kavuncu.. İstanbul’da karşılığı olan biri…

***

Kısacası, 2019’daki ilk turda olan, İyi Parti ve DEM(HDP) oylarıyla, AK Parti adayı Binali Yıldırım’a 13-15 bin oy farkıyla, seçimi kazanan İmamoğlu’nu hesaba katarsak.. Ki mevcut beş yıl içerisinde, İstanbul’a bir şey vermeyen, her gününü siyasi polemiklerle, bir sonraki makama sıçrama aksiyonuyla hareket etmenin, oluşturduğu eksileri de, göz önüne getirdiğinizde!..

***

Tartışmasız, AK Parti’nin sloganı vücut bulur.. İstanbul “Murad’ına erir, kavuşur?” Dün de, yazdım Başak’ın adaylığı, Zana’nın söndürücü çağrısı!.. Ve de, önceki gece, Selahattin Demirtaş’ın hastanede tedavi gören Annesi’yle buluşması, ziyaret etmesini sağlama!.. İbrahim Kalın’ın, Bağdat’la temasları.. İran’ın KYB’nin bazı bölgelerine yönelik saldırılarının; Türkiye’de yarattığı rahatsızlık!..

***

Hepsi, bir bütünlük içerisinde irdelendiğinde, çok şey ifade ediyor.. Hiçbir şey denir ya, tesadüfi değildir.? İlla ki, bir yerlerle ilintilidir.. Durumu böyle okumak gerekir.. Ki, Parti tabanı da, DEM’in 2019’dan buyana sergilenen politikasından memnun değil.. Neden hep, müstakil iken, birilerine aparat, olunuyor deniliyor.. DEM’in ön seçime ağırlığı da, bunu gösteriyor!..

***

Kaldı ki, DEM’in geçmişi belli!.. Yeni kurulmuş bir parti değil.. İsim yeni ise de, siyaset kulvarına dahili, 1990’lara dayanıyor.. Bu kadar müstakil ve bağımsız iken, neden sadece, inkar ve asimilasyonun baş aktörü, celladına aşık olmuş misali CHP’ye, bilakaydu şart biad edici!.. İyi Parti, kendi tabanını konsolide edebilmek için, hür ve bağımsız hareket etme kararı alırken, DEM neden kaçıyor!..

***

İşte bu kaçışı, yerel seçimlerde ortaya koyacağı siyasetin hangi merhalesinde, neyle izah edecek!.. Taban ne diyor; müstakil ol.. Nitekim Rawest Araştırmasına göre, Genel Seçimlerde, YSP’ye oy verenlerin yüzde 62’si, “DEM’in İstanbul’da büyükşehir belediye başkan adayı göstermesi gerektiğini” söylüyor.. Dikkat edilirse yok diyenlerin oranı, yüzde 20’lerde!.. Demek ki, taban açık ve net bir şekilde; özüne dön diyor!?.. Sizce!..

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Özünden taviz verme, seni yaşatan odur, çıktığın yolda kazanamayacağını bilsen bile!..