ŞUNUN ŞURASINDA, NE KALDI?…

Kala kala, 52 gün kaldı sandığın ahalinin önüne konulmasına!.. Partiler hem aday belirlemede, hem de seçmeni kendi tarafına çekme adına, dolu-dizgin!.. Siyasi liderler de, adaylar da tüm müştemilatlarıyla, son düzlüğün gazına, girmişler..

***

Kimi il ve ilçelerde son rötuşlar yapılıyor.. Kimi adaylar da seçim bölgelerine yönelik vaatler içeren, lansmanlarına son şekli vermenin, gayretinde!.? Kimi de, açık ve gizli ittifaklarla sandığı garantilemenin, kapalı görüşmelerinde!..

***

Yani yekün şekilde, son sürat finişe odaklanmış herkes!.. Tabi seçmen de, pür dikkat, çekilme moduna girmenin, sinyallerini veriyor.. Hayat pahalılığı, deprem, sosyal sorunları azıcık gerileterek,“parti ve adaylara konumlanma çabası içerisinde!!

***

DİYARBAKIR’DA ESEN RÜZGAR!…

Seçim havası kent genelinde artık yüksek dozajlı şekilde, hissediliyor!.. Partiler de, Adaylar da, hatta seçmen de; “havayı” kendine özgü şekilde, soluyor!.. Nitekim dün AK Parti’nin merkez dahil 17 İlçe Belediye Başkan Adayının tanıtım, toplantısı vardı!…

***

Ki tanıtım bir gün gecikmeli oldu!.. Salı olacaktı, Çarşambaya ertelendi.. Tanıtıma Genel Başkanvekili, Diyarbakır'ın da eski valilerinden Efkan Ala ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkha atıldı.. Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde yapılan tanıtıma katılım yüksekti!.. Yer darlığından olsa gerek, kalabalık dışarda kaldı!..

***

Coşkulu görüntü, ilçe adayları açısından bir gövde gösterisi şovu yaşandı diyebilirim!.. Özellikle genel polemik ve tartışmaların yanıt bulması açısından!. Aday listesine iki gün önce vakıf olmuştum.. Genel bir analiz yapar isek, çok şey söyleyebilirim!..

***

Lakin, iş işten geçtiği için artık önem arz edici değil.. Beklenen, beklenmeyen, sürpriz, sürpriz olmayan, çok noktalar ile tartışılır bir liste söz konusu!.. Ama şunu söyleyebilirim.. Belirleme kriterleriyle alakalı bir dizi argümanlar kullanılsa, karar kılıcılıkta, 4 el rol aldı?

***

Benim dikkatimi çeken!.. Ki parti açısından arıza-i durum yaratıcı olacak olan; taşra teşkilatları ile belediye başkan adaylarının uyumsuzluk sorunu!… Bunu dünkü salonda kimi aday ve kimi teşkilatların, hal ve hareketlerinde hissettim!..

***

Tabi benim bu şahit olup, ses duyduğum aday ve ilçe teşkilatlarıyla alakalı vaziyeti, muhtemelen Vekiller ve İl Teşkilatı da, görmüştür, duymuştur!.. Makasın sahada fazlaca açılıp, görüntü vermemesi için çözüm üretici olunmalı!..

***

Bir önemli, nokta ise!.. Ki bu AK Parti açısından stratejik yönde çok ama çok büyük önem içeren “Büyükşehir ve İlçe Belediye Meclis Üyelikleri..” Belirlemede ortaya konulacak kriterler kılı kırk yarmalı!…

***

El kaldır, el indiren değil, bilgi, birikim, entellektüel yapıya sahip, soran, soruşturan, sorgulayan!.? Temel ilkesinde dava misyonu olan, şaibesiz isimlere odaklanılarak, belirlenmesi gerekir!.. Ki, söz sahibi olunabilsin!…

***

Bu ölçü ve bu kriterlerin yanısıra, kişinin ahali nezdindeki; karşılığı!.. Oy getirici mi, değil mi?… Kimi noktada oy, kimi noktada oyu kıymetlendirebilecek, beyin!.. Aksi takdirde; kayyım dönemi kadar kayyımdan önceki dönemlerdeki gibi; vaziyet eski tas eski hamam olur!..

***

NOT.. Kocaköy İlçe Belediye Başkan Adayına ilişkin yaşananlar, son dakika değişikliğine dair fikri beyanımı saklı tutuyorum!.. Önemine binaen, sonraya bırakıyorum!..!

***

MUHTARLARIN YARIŞI..

AK Parti’ye bir tavsiyem olacaktır?!.. O da şudur.? Malum, Belediye Başkanları, Meclis üyeleri seçiminin yanısıra, bir de Mahalle Muhtarlığı seçimleri olacak!. Ki sahada görüyorum ki, bir hayli yarışa soyunan var…

***

Merkez ve ilçelerde, nerdeyse her mahallede 5-10.. Hatta kimi mahallelerde, 15’i bulan muhtar adayı var… Büyük bir çekişme kulvarı.. İşte bu kulvardan AK Parti'nin ırak olması gerekir…

***

Bireysel bir sahiplenme içerisine girilmesin!.. Aksi durumda, etki tepkide belki kimi noktalarda pozitif görünebilir, ama negatif yüksek dozajda olur.. Çünkü, bir mahallede birden fazla aday olduğu için riski yüksek!…

***

Gelirsek, muhtarlıkların bu kadar aşırı cazipleşmesi!… Nedenler çok.. Bir halk deyimidir; “mühür kimdeyse, sultan odur?”.. Muhtar yarışı hayli kızışmış durumda… Nitekim cadde ve sokakları renklendiren, belediye başkan adaylarından daha çok, muhtarların  dev dövizleri çekiyor.

***

Kullanılan sloganlar var ki; nerden buldunuz bu deyimleri der gibi!.. “Sizin sesiniz, sizin temsilciniz muhtarlığınızla devam”, “Koltuk için değil, hizmet için adayım”, “Sevdalısı değildik, ihtiyaç oldu..” Gibi gibi ifadeler…

***

Hal-i hazırda, rekabet tatlı bir seyir içeriyor!.. Hoş bir ortam.. Aman ha aman nazar değmesin diyorum… Umarız hep böyle olur.. Tatsızlık olmaz!.. Neyse, Diyarbakır’ın özelinde şimdilik seçim havasını muhtarlar, belediye başkan adaylarından daha aktif estiriyorlar..

***

BAŞAK ÇEKİLDİ!..

Başak Demirtaş.. Adaylık beyanıyla siyasi kulvarda farklı bir sinerji yaratmıştı?. Akabinde, adaylık başvurusuyla, dozajı yükseldi.. Kaldı ki, aday adaylığıyla, şu ifadeyi yüksek sesle söyletmeye başlattı, İstanbul Belediye Başkanlığı artık hiçbir parti için kolay lokma değil, diye!..

***

Ki Başak’ın adaylık çıkışı, eşi Selahattin Demirtaş’la alakalı, özellikle Kürt siyaseti noktasında, yeni bir pencere açılıyor söylemini de geliştirdi?!.. Demirtaş’ın son olarak, CHP’yle ittifaka zorlayan çevrelere DEM Parti, kimsenin payandası değil? söylemi de önemliydi… Kulisler noktasında bu söylemler İmralı ile örtüşüyor denildi!..

***

Daha açık ifadeyle, DEM Parti İyi Parti gibi hür ve müstakil siyaseti icra edeceğine ilişkin, tabanda kabul gören bir tavır olarak görülürken bu çıkış önem arz ediciydi!? Ancak ne oldu da, ibreleri tersine dönüştüren bir tavır ortaya çıktı ki, Başak Demirtaş aday adaylığından çekildi ya da çektirildi!..

***

İkmale gelen çok soru var!.. Tabi zaman içerisinde yanıt bulur.?.  Her ne kadar Başak çekilmeyi istedi, DEM Parti de kabul gördü denilse de.. Bir gün önceki, İmralı’dan yükselen ittifak sesini kulak arkası etmek mümkün değil.. DEM Partili bir okurumun mesajı; “Türk solu vesayetinden kurtulamadık gitti..”

***

Tabi bir gün önce, Kandil’de Mustafa Karasu’dan gelen ittifak isteği… “Diğer seçimlerde de nasıl ittifaklarla hareket edildiyse 31 Mart’ta da aynen devam edilmesi gerektiği..”

***

Yazıya son şeklini verirken Selahattin Demirtaş’tan mesaj geldi.. DEM Parti Milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Saruhan Oluç, cezaevinde ziyaret gitmişler.. Yüz yüze görüşme sonrasında, Tiryaki’nin Başak’ın çekilmesiyle ilgili Demirtaş’ın verdiği mesajı şu cümleyle aktarmış..

***

Diyor ki; “Demirtaş’ın söylediği şey şu. Başak hanımın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi, geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür halkımız bilsin, halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz diyor sevgili Selahattin Demirtaş.”

***

Neyse!.. Bir düzine sorular oluştu, bu çekilmeye ilişkin.. Yanıtlar noktasında, detaylandırıcı olacak olan; DEM Parti’nin, İstanbul’a ilişkin aday gösterip göstermeme tavrı ile aday göstermesi halinde kimi aday göstereceğine, ilişkin atacağı adımdır.. Bakalım vaziyet neleri önümüze koyacak!?.

***

Ancak şunu net ifade edebilirim ki; İstanbul’a DEM Parti kimi aday gösterirse göstersin, Başak Demirtaş kadar sinerji yaratamaz!.. Ki bu sinerjinin etkisiyle, Demirtaş cephesinde “mevcut yolda” artık yürünmez denilebilir.. Daha önce de ifade ettim; 3’üncü bir yol seyri ortaya çıkabilir?..

 

 

***

NOT.. Bir olasılık.. Başak’ın devam eden “sağlık raporuyla” alakalı davası yarın gündemleşirse şaşmayın!..

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Ruhu ile kalbi aynı inanca hükmetmeyen insanın karakteri, deve fiziğidir!…